Guvernul britanic intenţionează să construiască o alianţă îndreptată împotriva acţiunilor prin care Rusia încearcă să destabilizeze actuala ordine mondială, precizează The Guardian într-o ştire cu caracter de exclusivitate. Britanicii sunt gata să sacrifice o mare parte a investiţiilor ruseşti din propria lor ţară pentru a putea contracara cu succes planurile Moscovei.

Potrivit surselor cotidianului britanic, Regatul Unit va folosi summit-urile la care va lua parte în acest an pentru a construi şi a consolida o alianţă cu rol de îngrădire a acţiunilor subversive ale Rusiei. Principalele obiective pentru moment ale alianţei ar urma să fie reprezentate de lupta contra dezinformării propagate de Rusia şi de instituirea unui mecanism internaţional credibil şi eficient, de pedepsire a utilizării armelor chimice.

Hotărârea Marii Britanii de a confrunta direct Rusia la nivel internaţional a fost luată în urma tentativei de asasinare a agentului rus Serghei Skripal şi a atacului cu arme chimice executat în Douma, Siria, de regimul Basgar al Assad, susţinut de Kremlin.

Pentru a putea atrage mai multe state în alianţa care a început să funcţioneze deja odată cu bombardamentul de represalii asupra unor baze militare siriene, din luna aprilie, Marea Britanie este dispusă să ia mai multe măsuri unilaterale de sancţionare a Rusiei, chiar dacă acestea se vor repercuta negativ asupra propriei economiei, în care există fluxuri importante de bani venite din direcţia oligarhilor ruşi. Astfel, Regatul Unit a adoptat sau urmează să adopte acţiuni de transparentizare a unor domenii preferate de oligarhii ruşi pentru a-şi transfera capitalurile, dar şi sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi care execută sau sprijină acţiunile Kremlinului de subminare a ordinii internaţionale.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu