Un sondaj realizat pe un eşantion de 4500 de locuitori ai Belgiei, autohtoni flamanzi, dar şi imigranţi polonezi, români, marocani, turci şi congolezi, relevă scepticismul celor cu background cultural creştin faţă de capacitatea musulmanilor de a se adapta valorilor occidentale.

Doar 18% dintre flamanzi, 11% dintre polonezi şi 9% dintre români sunt de părere că islamul este compatibil cu modul de viaţă occidental, relevă datele adunate la iniţiativa ministrului integrării, Liesbeth Homans, membră a partidului de guvernământ Noua Alianţă Flamandă, situat pe dreapta eşichierului politic belgian.

Marocanii consideră însă în proporţie de 60% că musulmanii se pot integra foarte bine vieţii după valorile occidentale.

Cu toate acestea, 39% dintre turci, 23% dintre marocani şi 19% dintre congolezi sunt de părere că religia este mai importantă decât legile statului. Proporţia celor care pun religia deasupra legii laice este mai mică în rândul tinerilor sub 30 de ani.

Pe de altă parte, 60, respectiv 67% dintre turci şi marocani vorbesc acasă cu copii în limba flamandă, în vreme ce numai 29, respectiv 36% dintre români şi polonezi fac acest lucru, relevând diversitatea aspectelor care intervin în procesul de integrare a imigranţilor.

Congolezii sunt cei care se străduiesc cel mai mult să se integreze în societatea belgiană: 48% dintre ei vorbesc flamandă acasă cu copiii, 65% au un loc de muncă, iar 74% urmăresc cu interes ştirile privind situaţia din Belgia. Cu toate acestea, ei raportează dese discriminări: 63% dintre ei atunci când doresc să închirieze locuinţe, iar 39% la muncă.

 

Comanditarul sondajului, Liesbeth Homans, a precizat că nu doreşte să fundamenteze noi măsuri pe baza acestor date sau să evalueze rezultatul politicilor de până acum, ci că este interesată de ele doar ca de „un instrument pentru măsurarea corectă a temperaturii în societate.”

Sursa: De Morgen

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu