ACTUALIZARE. În urma semnalărilor făcute de utilizatori, printre care şi de Redacţia Europunkt, eroarea a fost îndreptată în aceeaşi zi în care a fost lansat portalul.

Portalul prin care Comisia Europeană doreşte să consulte online cetăţenii europeni privind viitorul Europei recunoaşte în secţiunea de selectare a limbii de răspuns „limba moldovenească”.

Limba moldoveneasca 1

Pe 9 mai, de Ziua Europei, Comisia Europeană a lansat o consultare publică online adresată tuturor europenilor, în care aceștia sunt întrebați în ce direcție doresc să se îndrepte Uniunea Europeană.

Pe pagina online unde se selectează limba pentru sondajul constituit din 12 întrebări şi unde figurează doar limbi oficiale ale Uniunii Europene, în caseta de alegere a limbii române este adăugată, după virgulă, şi „limba moldovenească”.

Pe alte pagini ale site-ului Comisiei Europene care oferă posibilitatea selectării limbii, „limba moldovenească” nu există, fiind menţionată, aşa cum este normal, doar limba română.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova din decembrie 2013, limba de stat a Republicii Moldova este limba română, cea menţionată în Declaraţia de Independenţă a ţării faţă de URSS, nu limba moldovenească inserată în Constituţie. În prezent, Parlamentul de la Chişinău a fost mandatat să modifice textul Constituţiei în vederea înlocuirii sintagmei „limbă moldovenească” cu „limba română”.

Încurajarea puternică a formării artificiale a unei identităţi etno-lingvistice moldoveneşti, separate de cea românească, a început după ocuparea în 1940 de către URSS a regiunii geografice Basarabia, aflate până atunci în România.

 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secțiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei, lucru semnalat în premieră de Europunkt, la câteva ore după lansarea […]

Lasă un comentariu