Curtea Supremă de Justiţie a Spaniei a dat joi o hotărâre definitivă prin care un grup de politicieni şi de afacerişti apropiaţi Partidului Popular din Spania (dreapta moderată, în prezent la guvernare) au fost condamnaţi la închisoare pentru corupţie.

Faptele incriminate s-ar fi petrecut între 1999 şi 2005 şi ar fi constat în atribuirea preferenţială a unor contracte de stat, în schimbul finanţării campaniilor electorale ale Partidului Popular şi primirii unor foloase necuvenite de către membrii foarte influenţi ai grupării politice de dreapta de la acea vreme.

Au fost condamnaţi 29 de politicieni şi afacerişti la un total de 351 de ani de închisoare şi plata unor prejudicii care totalizează mai multe milioane de euro. Chiar Partidul Popular, ca persoană juridică, trebuie să plătească 245000 euro. Principalele figuri care au construit schema de corupţie sunt Luis Bárcenas, fost trezoriei al Partidului, condamnat la 33 de ani de închisoare, şi Francisco Correa, principalul businessman implicat în activităţile infracţionale, care va fi privat de libertate 51 de ani.

La momentul comiterii infracţiunilor, actualul premier Mariano Rajoy deţinea poziţii cheie în guvern şi în partid, interacţionând des cu o mare parte a condamnaţilor de astăzi.

Guvernul Rajoy primeşte astfel o puternică lovitură, în condiţiile în care se confruntă oricum cu o mare scădere a popularităţii în condiţiile conflictului secesionist din Catalunia.

Noi scandaluri de corupţie ar putea produce şi mai multe daune popularilor. Fostul ministru al educaţiei, Eduardo Zaplana a fost arestat săptămâna aceasta într-un caz de luare de mită, iar actualul secretar de stat în ministerul finanţelor, José Enrique Fernández, este cercetat de asemenea pentru corupţie.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook/Mariano Rajoy

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu