Comisarul german pentru buget, Günther Oettinger, și-a cerut scuze marți după ce a făcut o declarație în care arăta că piețele financiare le vor arăta cetățenilor italieni că nu trebuie să îi voteze pe populiști la alegerile anticipate. Oettinger a prezentat scuzele sale după ce Donald Tusk și Jean-Claude Juncker și-au exprimat dezaprobarea față de declarația sa, receptată ca o jignire în Italia.

Inf. 544 - Oettinger buget UE

Declarația care a stârnit furie în Italia, în special în rândul partidelor Mișcarea 5 Stele și Liga, etichetate drept populiste și eurosceptice, a fost făcută de Oettinger în cadrul unui interviu pentru postul german Deutsche Welle.

„Îngrijorarea şi aşteptarea mea este ca în următoarele săptămâni evoluţia pieţelor, a obligaţiunilor guvernamentale şi a economiei Italiei va fi atât de amplă, încât aceasta va fi un posibil semnal pentru alegători să nu voteze pentru populiştii de dreapta sau de stânga”, a spus oficialul european.

Dincolo de reacţiile vehemente, de aşteptat, din partea unui segment important al publicului italian, declaraţia lui Oettinger a atras dezaprobarea preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, dar şi pe cea a preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Într-un mesaj adresat pe Twitter instituţiilor europene, Tusk a cerut „respect pentru alegători”, precizând de asemenea că „suntem aici pentru a-i servi, nu pentru a le ţine lecţii”, în timp ce într-o declaraţie de presă a Comisiei Europene, în numele lui Jean-Claude Juncker, se precizează că „soarta Italiei nu stă în mâinile pieţelor financiare”.

Oettinger însuşi a publicat o declaraţie în care îşi cere scuze, arătând că respectă „voinţa alegătorilor din toate ţările indiferent dacă sunt de stânga, dreapta sau de centru”.

„Referindu-mă la evoluţiile actuale de piaţă din Italia, nu am intenţionat să fiu lipsit de respect şi îmi cer scuze pentru asta. Italia, ca membru fondator, a jucat şi joacă un rol important în integrarea europeană şi sper că va continua pe această cale”, a mai spus comisarul recunoscut pentru replicile sale fruste, de multe ori recunoscute drept gafe.

Sursa: Politico

Sursa foto: Comisia Europeană

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu