După mai bine de opt luni în care preşedintele francez Emmanuel Macron a aşteptat un răspuns clar din partea cancelarului german Angela Merkel privind propunerea sa de reformare a zonei euro, acesta a venit sub forma unui „Nu” clar, pronunţat într-un interviu pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, citat de Politico.

„Solidaritatea nu trebuie să conducă la o uniune a datoriilor, ci trebuie să vină sub forma ajutorului pentru auto-ajutorare”, a declarat Merkel sec.

Astfel, cancelarul german întoarce spatele preşedintelui francez în privinţa reformei care ar fi trebuit să întărească zona euro în faţa unor noi crize economice şi financiare precum cea izbucnită în 2008.

Chiar dacă Germania va fi probabil de acord să ofere ceva mai mulţi bani construcţiei europene şi să preia puţin mai multe riscuri din datoriile celorlalte state membre europene, în niciun caz nu va marşa la ideile expuse de Macron pentru echilibrarea situaţiei actuale din zona euro, în care politica monetară comună nu este echilibrată deloc printr-o politică fiscală comună.

Chiar dacă germanii sunt cei mai importanţi câştigători de pe urma existenţei unei monede unice europene, subevaluate în raport cu productivitatea economiei germane, ei sunt reticenţi în a redistribui către ceilalţi parteneri europeni surplusurile obţinute din exporturi.

Propunerile lui Emmanuel Macron au fost primite cu teamă în special de conservatorii germani, care consideră că aplicarea lor ar conduce la risipirea banilor din trezoreria germană în economiile neperformante ale statelor din sudul Europei. În consecinţă, Angela Merkel este obligată să îi spună preşedintelui francez un „Nein” lipsit de orice echivoc.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu