Parlamentul din Norvegia a aprobat marți în primă lectură modificări legislative prin care două tipuri de văl islamic nu vor mai putea fi folosite în creșele, grădinițele, școlile și universitățile țării, se arată într-un comunicat oficial de pe site-ul instituției, citat de cotidianul britanic The Independent.

Legislativul norvegian a adoptat cu 91 voturi pentru și 8 împotrivă mai multe amendamente care „presupun că există o interdicţie a folosirii vestimentaţiei care acoperă total sau parţial faţa”, se arată pe site.

Astfel, niqab-ul şi burqa, două tipuri ale vălului islamic care acoperă total sau parţial faţa vor fi în afara legii în toate instituţiile de învăţământ. În schimb, hijab-ul, care presupune doar acoperirea părului, lăsând faţa descoperită, va putea fi folosit în continuare.

Parlamentarii norvegieni au subliniat că modificările legislative vin în întâmpinarea nevoii de a asigura condiţii propice pentru comunicarea deschisă şi eficientă în mediul educaţional.

Parlamentarul laburist Jan Bøhler a arătat că este „crucial pentru un bun mediu de învăţare ca cineva să poată vedea faţa celorlalţi într-un peisaj şcolar deschis”, iar Mathilde Tybring-Gjedde, din Partidul conservator a adăugat că „tolerarea diferenţelor este esenţială, dar în acelaşi timp, trebuie asigurat ca toţi să aibă dreptul la participare egală şi oportunităţi egale.”

În pofida cvasi-consensului parlamentar, unele organizaţii ale studenţilor şi partide de stânga au criticat măsura, arătând că păstrarea unor articole vestimentare care acoperă faţa reprezintă o problemă „minoră”.

Pentru ca amendamentele să intre în vigoare este nevoie ca Parlamentul să le aprobe şi la a doua lectură, programată luni, iar apoi să fie promulgate de regele Harald al V-lea.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu