Autorităţile austriece au demarat investigaţii privind presupusele acţiuni de spionaj efectuate de Germania la Viena între 1999 şi 2006, îndreptate atât împotriva unor competitori pe scena internaţională, precum Iran, Rusia şi Coreea de Nord, dar şi a unor aliaţi precum SUA, Franţa şi Israel.

Potrivit presei austriece, Serviciul Federal de Investigaţii al Germaniei (BND) ar fi interceptat ilegal la Viena peste 2000 de legături telefonice, prin fax şi prin email, provenind de la ambasade, ministere, organizaţii internaţionale.

Principalii lideri politici ai ţării, inclusiv preşedintele Alexander van der Bellen şi premierul Sebastian Kurz, au luat poziţie împotriva acestor acţiuni, cerând explicaţii Germaniei şi ştergerea tuturor datelor obţinute ilegal pe teritoriul Austriei.

„A spiona state prietene nu este doar nefiresc şi de nedorit, este de asemenea inacceptabil”, a declarat Alexander van der Bellen, în vreme ce Kurz a arătat că guvernul austriac doreşte să ştie cu exactitate „cine a fost monitorizat, când a luat sfârşit monitorizarea şi, desigur, să fie obţinută certitudinea că a fost încetată”.

Acuzaţiile austriece sunt verificate în Germania de comisia parlamentară pentru controlul serviciilor secrete. În 2014, când Austria a început pentru prima dată verificările în acest caz, ancheta nu a putut fi dusă la bun sfârşit din cauza „refuzului de a coopera” al părţii germane, a acuzat premierul austriac.

Sursa: Politico

Sursa foto: ZDF

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu