Ziua Mondială a Refugiaţilor/ Acţiunile lui Salvini întăresc iniţiativa cetăţenească #WelcomingEurope de decriminalizare a sprijinului acordat refugiaţilor
În Italia au loc miercuri mai multe manifestări cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, în care publicul este invitat să semneze o iniţiativă cetăţeanească de modificare a legislaţiei Uniunii Europene, astfel încât sprijinul umanitar acordat refugiaţilor să fie decriminalizat în toate statele membre. Iniţiativa „We are a welcoming Europe. Let us help!” a dobândit un nou avânt în întreaga Europă după ce ministrul de interne al Italiei, radicalul de dreapta Matteo Salvini, a declarat săptămâna trecută că închide porturile ţării oricăror nave care pretind că transportă refugiaţi şi a pus deja în practică măsuri în acest sens în cazul vaporului Aquarius.
Pentru miercuri sunt programate acţiuni de lansare a campaniei de strângere de semnături în mai multe oraşe precum Roma şi Messina, după ce în zilele trecute evenimente similare s-au petrecut în Milano sau Ferrara.
Declaraţiile lui Salvini şi măsurile concrete dispuse de acesta prin care acţiunile de salvare a imigranţilor care traversează Mediterana efectuate de diverse organizaţii internaţionale sunt asimilate activităţii de trafic de persoane au creat o nemulţumire puternică în rândul cetăţenilor şi organizaţiilor care manifestă solidaritate faţă de cauza migranţilor. Ea se traduce printre altele printr-o recentă mobilizare puternică în jurul iniţiativei cetăţeneşti „We are a welcoming Europe. Let us help!” („Suntem o Europă primitoare. Să ajutăm!”)
Iniţiativa pornită în aprilie de o coaliţie de organizaţii europene interesate în sprijinirea refugiaţilor are ca principale obiective modificarea legislaţiei europene pentru atingerea a trei obiective: 1. decriminalizarea sprijinului umanitar acordat refugiaţilor de către cetăţenii şi organizaţiile europene; 2. acordarea de sprijin european organizaţiilor neguvernamentale implicate în acţiunile de salvare şi integrare a refugiaţilor; 3. asigurarea unei justiţii eficiente în sprijinul refugiaţilor abuzaţi.
Conform normelor europene, pentru ca iniţiativa cetăţenească să poată fi luată în discuţie de Comisia Europeană este nevoie ca într-un an să fie strânse cel puţin un milion de semnături aparţinând cetăţenilor europeni din cel puţin şapte state membre.
Principalele ţări în care a fost lansată campania sunt Franţa, Italia, Luxemburg, Belgia, Grecia şi Finlanda, dar ea este deschisă tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană, inclusiv din România.
Petiţia de sprijin a iniţiativei cetăţeneşti poate fi semnată pe site-ul oficial https://www.weareawelcomingeurope.eu/.
fără comentarii
Fii primul care comentează