Reprezentanţii Poloniei nu au reuşit să convingă marţi oficialii Comisiei Europene şi miniştrii afacerilor europene din celelalte ţări membre că modificările legislative pe care intenţionează să le adopte nu vor afecta statul de drept, motiv pentru care procedura de sancţionare a Varşoviei în baza articolului 7 din Tratatul UE va avansa.

„Permiteţi-mi să fiu foarte clar: ameninţarea sistemică la adresa statului de drept rămâne”, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru dosarul polonez, la finalul sesiunii extraordinare a Consiliului Afacerilor Generale care a avut loc în Luxemburg.

„Ca să putem spune că nu mai există, avem nevoie de mai mulţi paşi din partea poloneză. Nu am avut semne în acest sens astăzi. Dar cine ştie – ar putea exista în viitorul apropiat. Rămânem deschişi pentru dialog”, a conchis Timmermans.

„Aceste reforme reprezintă o ameninţare gravă la adresa independenţei justiţiei din Polonia. Franţa şi Germania sunt foarte îngrijorate de situaţia actuală … În consecinţă, este justificat să continuăm cu procedura articolului 7”, a precizat ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau, exprimând poziţia celor mai mari şi mai influente două state europene.

Pe de altă parte, guvernul polonez a luat act de eşecul întâlnirii de ieri, dar îşi exprimă speranţa că Bruxelles-ul va dovedi înţelegere în cele din urmă.

„Discuţia de astăzi între statele membre a fost foarte la obiect. Ne-am epuizat argumentele cu privire la reforma justiţiei din Polonia. Sperăm ca întâlnirea să ne aducă mai aproape de finalizarea disputei pe marginea statului de drept”, a postat pe Twitter ministrul polonez al afacerilor externe, Konrad Szymański.

Comisia Europeană a demarat în luna decembrie procedura de activare a articolului 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei, pentru modificări ale legilor justiţiei care ar subordona-o deciziilor politice, în opinia forului european, la care s-au raliat majoritatea statelor membre.

Printre cele mai controversate intenţii ale majorităţii parlamentare poloneze de dreapta se numără cea prin care guvernul ar primi dreptul să înlocuiască 40% din membrii Curţii Supreme de Justiţie şi cea prin care ministrul justiţiei ar obţine prerogative de sancţionare disciplinară a judecătorilor.

Articolul 7 al Tratatului UE prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru în Consiliul European pentru încălcarea gravă a uneia dintre următoarele valori europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept.

Măsura necesită unanimitatea statelor membre, exprimată în Consiliul European. Ungaria a anunţat deja că va bloca o eventuală decizie finală privind aplicarea articolului 7 în cazul Poloniei.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu