Copiii marocani, între sărăcie şi speranţă
Deși nu o percepem ca pe o țară din lumea a treia, căci este bogată în resurse şi deţine o infastructură demnă de admirat, Marocul se confruntă în continuare cu numeroase încălcări ale drepturilor copiilor, pe care nici eforturile întreprinse în ultimii ani de autorităţi nu au reuşit să le înlăture.
Violența sexuală, munca de la vârste fragede, căsătoriile timpurii sunt doar câteva dintre problemele actuale cu care se confruntă copiii marocani.
Anul trecut, în august, descopeream Marocul prin prisma unui proiect educațional. Luând contact atât cu nordul, cât și cu sudul Marocului, trăind în mijlocul populației berbere, zi de zi apropiindu-mă de copiii din acele zone, am început să cunosc aceste probleme cu care se confruntă.
În Maroc, multe familii trăiesc în sărăcie și se luptă zi de zi pentru supraviețuire. Din nefericire, copiii sunt de cele mai multe ori victimele acestei sărăcii, fiind nevoiți să renunțe la școală și să-și caute un loc de muncă. Fiind siliți încă de mici la muncă, care le răpeşte o bună parte din copilărie, mulţi dintr ei se confruntă cu abandonul școlar și intrarea timpurie în rândul adulților.
Fetele devin adeseori servitoare, în timp ce băieții vând batiste, dulciuri și pantofi pe stradă. Acești copii sunt exploatați începând cu o vârstă fragedă.
Deși școala este gratuită, părinții care trăiesc în sărăcie nu își pot permite rechizitele, hainele, alimentația necesară unui copil. Familiile sărace sunt uneori forțate să-și trimită copiii la muncă, astfel încât să poată aduce acasă bani. Acest lucru explică de ce unul din doi copii cu vârsta de peste 10 ani este analfabet.
Copiii marocani sunt victime ale abuzului sexual
Rata abuzurilor este în creştere, ele fiind răspândite în toate marile orașe ale regatului marocan. Un raport din 2016 al asociației „Don’t touch, my child”, a arătat cum o parte din acești copii devin victime ale agresiunii sexuale chiar în sânul familiilor lor.
Vulnerabili, copiii au încredere în anturajul lor apropiat, dar încrederea le este înşelată în nenumărate cazuri de hărțuire sexuală, prostituție, turism sexual sau viol. Astfel de agresiuni traumatizează copiii și îi afectează grav psihologic.
O schimbare profundă a mentalității este necesară în Maroc. Sancțiunile pentru pedofili sunt insignifiante. Populaţia locală nu este pe deplin conştientă de gravitatea fenomenelor sociale care îi afectează pe copii. Eforturi importante de sensibilizare a populației și de structurare a instituțiilor de sănătate și juridice sunt necesare pentru a reduce cazurile de abuz sexual asupra copiilor.
Povestea lui Merieme, o fetiță din sudul Marocului
Păr creţ și negru, ochi mici, căprui, care privesc sfios. Ea este Merieme, o fată de 14 ani, ce vinde fructe de cactus pe o străduță lăturalnică din Casablanca. Ca mulți părinți din Maroc, şi cei ai lui Merieme au vrut să o căsătorească la vârsta de zece ani. Dornică totuşi să învețe, fata a mers în secret într-o școală rezervată fetelor din satele sărace. ”Îmi amintesc încă de ziua în care fratele meu geamăn m-a surprins în timp ce mergeam la școală. El m-a bătut pentru că era o rușine fiindcă am îndrăznit să studiez, când niciun om din familia noastră nu a a mers niciodată la o școală”.
Merieme a învățat să citească și să scrie. A învățat, de asemenea, să meargă pe bicicletă.
”Vreau să-mi continui studiile și să devin profesor. Vreau să fac fetele să descopere o lume pe care nu o cunosc pentru o viață mai frumoasă!”
Sursa foto: arhiva personală a autoarei
fără comentarii
Fii primul care comentează