Cancelarul german Angela Merkel i-a reproşat ministrului său de externe, Heiko Maas, că opiniile pe care le-a exprimat într-un editorial publicat miercuri referitoare la balansarea Statelor Unite de către Europa pe scena internaţională nu au fost discutate cu ea.

Maas a scris pentru cotidianul german Handelsblatt că, în condiţiile între care interesele şi valorile Europei şi Statelor Unite nu mai coincid întotdeauna, Europa trebuie să contribuie la crearea „unei noi ordini mondiale”, în care, atunci când „SUA depăşeşte limita, noi, europenii, trebuie să formăm o contragreutate, oricât de greu va fi acest lucru”.

Merkel a exprimat mai demult opinii similare, dar mult mai ambiguu, arătând în 2017, că „timpul în care ne puteam baza pe alţii a trecut” şi că „trebuie să ne luăm destinele în propriile mâini”.

Faţă de cuvintele mult mai tranşante ale lui Maas, Merkel a fost explicită în a arăta că valoarea parteneriatului strategic cu SUA este una deosebită pentru Germania.

Intervenţia lui Merkel subliniază diferenţele de nuanţă în privinţa politicii faţă de SUA între creştin-democraţii din CDU, partid pe care îl conduce, şi social-democraţii din SPD, partid din care face parte Heiko Mass, reuniţi la guvernare în Germania în pofida rivalităţii dintre cele două formaţiuni. Deşi ambele partide sunt nemulţumite de noile condiţii ale relaţiei cu Statele Unite, sub preşedinţia lui Donald Trump, social-democraţii sunt mai vocali în a susţine transformarea Europei într-un pol alternativ de putere faţă de SUA, printr-o mai amplă integrare europeană.

Sursa: Politico

Sursa foto: Zimbio

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu