Situația Republicii Moldova nu este deloc fericită în contextul în care regimul lui Plahotniuc a ales să distrugă și @ultima brumă de democrație”, prin anularea rezultatului alegerilor pentru primăria Chișinăului în vară, iar Occidentul a înțeles că politica acestuia vopsită în culori pro-europene este doar o cacealma. Miza oligarhului cel bun și a acoliților săi din PDM nu sunt decât banii europeni, iar în lipsa acestora, conservarea puterii printr-o serie de măsuri populiste, fără acoperire în realitatea cotidiană a moldoveanului de rând.

În logica acestor acțiuni s-ar putea putea înscrie și decizia de schimbare a datei alegerilor parlamentare din toamnă în iarna anului viitor (februarie 2019) din necesitatea PDM-ului de câștiga timp în pregătirea unei strategii electorale care să acopere erodarea guvernării asigurate de Cabinetul Filip.

De asemenea, Plahotniuc este conștient că guvernarea Filip nu ii poate aduce puncte electorale consistente fiindcă este slabă, iar parteneriatul mascat cu socialiștii lui Dodon este demult o realitate politică. În acest context, drumul european ”este mort” pentru R.Moldova, iar reformele convenite prin parafarea Acordului de Asociere cu UE (2014) au rămas mai mult pe hârtie, din cauza condiționării acestora de finanțarea Bruxellesului.

În campania pre- electorală, PDM nu mai poate ieși cu marota ”integrării în spațiul comunitar”, pentru  că moldoveanul de rând știe că Plahotniuc a distrus toate cabinetele defunctei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE), culminând cu furtul miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM).

Cum Vlad Filat (fostul premier și lider al PLDM) este în pușcărie, iar formațiunile de centru dreapta pro-unioniste sunt încă fragmentate, Plahotniuc a gândit o nouă strategie politico-electorală sub deviza ”Pro-Moldova”, uzitată des și de confrații socialiști ai amicului său, Igor Dodon.

Citeşte continuarea articolului pe Jurnalistii.ro.

Sursa foto: Facebook/Vlad Plahotniuc

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu