Președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat ieri că Statele Unite ale Americii vor o schimbare de regim în țara sa și a adăugat că actuala administrație americană, dintre toate administrațiile din ultimele patru decenii, deci de la înființarea Republicii Islamice, este cea mai nefavorabilă față de cea din urmă.

 

Declarația președintelui Rouhani apare pe fondul tensiunilor dintre cele două state, tensiuni augmentate de decizia din primăvară a președintelui american, Donald Trump, de a se retrage dintr-un acord multilateral privind programul nuclear al Iranului. În mai, Trump a declarat că acordul a fost eronat deoarece nu cuprindea clauze care să îngrădească programul de rachete balistice al Iranului sau al sprijinului pentru bazele din Siria, Yemen, Liban și Irak.  „În ultimii 40 de ani, nu a existat o echipă mai ostilă față de Iran, iranieni și Republica Islamică decât actuala echipă aflată la conducerea SUA”,  a declarant președintele iranian pentru postul aparținând televiziunii de stat.

Rouhani a mai acuzat americanii de folosirea războiului psihologic și economic împotriva Iranului și de punerea la îndoială a legitimității Republicii Islamice. „Reducerea legitimității sistemului este scopul lor final. Cum se produce schimbarea regimului? Prin reducerea legitimității, altfel un regim nu se schimbă”, este declarația lui Hassan Rouhani. Replica a venit de la Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA accentuând ideea că se dorește o schimbare în comportamentul Iranului, ceea ce nu echivalează cu schimbarea regimului. Purtătorul de cuvânt a adăugat că Donald Trump și-a exprimat dorința de a intra în discuții cu Iranul și că dorește o înțelegere care să acopere programul de rachete, sprijin pentru terorism și „comportament regional malign”. Acesta și-a mai exprimat așteptarea conform căreia actuala conducere a Iranlui va face schimbări majore în ceea ce privește comportamentul republicii.

 

Sursă text: https://www.reuters.com/

Sursă foto: https://www.thestatesman.com/

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu