Filmul de debut al regizorului Vlad Zamfirescu, „Secretul fericirii”, se va lansa vineri în rețeaua de cinematografe Cinema City din toată țara. În aparență o poveste care tratează un concept dezirabil, o stare de bine, filmul ascunde o poveste dramatică, misterioasă și inedită.

Fără a devoala tensiunea scenelor sau firul narativ, pe scurt, filmul tratează trei personaje, Toma, David și Ana, interpretați de Vlad Zamfirescu, Theo Marton și respectiv, Irina Velcescu, și relațiile dintre acestea. Pelicula este filmată într-un singur loc, reminiscență a spațiului teatral în care se joacă piesa de teatru omonimă, și îi urmărește exclusiv cei trei protagoniști. Scepticismul meu cu privire la caracterul static și banal al acțiunii a fost eludat de îndată ce personajele au dezvăluit intensitatea sentimentelor, veridicitatea emoțiilor și autenticitatea jocului. De altfel, filmările s-au produs într-o manieră specifică teatrului, în spatele operei aflându-se trei luni de repetiții și impedimente depăşite, ce țin de recuzită.

Filmul se deschide cu dialogul dintre cei mai buni prieteni de aproape un sfert de veac, Toma și David, lăsând impresia că întreaga discuție stă sub semnul alcoolului și al plictisului. În fapt, finalul inedit relevă că replicile din prima parte a filmului se justifică. Fiecare cuvânt a fost ales special pentru a face din film o narațiune ciclică, studiată. Filmul continuă cu apariția Anei, soția lui Toma, și prima parte este acaparată de acesta din urmă, aparent un hedonist, care va modera discuția dintre cei trei până la grade paroxistice de tensiune și cinism. Acestora li se adaugă episoade comice care mențin echilibrul între stări și te ancorează în poveste.

Filmul m-a atras și mi-a menținut viu interesul pe de o parte prin neprevăzutul poveștii, care a scăpat încercării de a o pronostica, de a o caracteriza imediat. Povestea este una complexă, leagă într-o narațiune coerentă trecutul (prezentat în cartea cu același nume, scrisă de Alexandru Popa) prezentul și viitorul, influențat într-o măsură covârșitoare de noaptea pe care cei trei prieteni o petrec împreună. Deturnarea așteptărilor caracterizează secvențele care marchează trecerea de la o scenă la alta, scene delimitate formal prin cifre și titluri. Pe de altă parte, complexitatea personajelor, care își dezvăluie o serie largă de trăiri într-o oră și jumătate este un alt element demn de admirat. Le urăști, le iubești, le compătimești sau le judeci, personajele cheamă la empatie.

„Secretul fericirii” ascunde o serie de secrete, mai degrabă decât de motive de fericire. Totuși, așa cum transpare din film, cred că cea mai importantă lecție este cea a compensației. „Secretul fericirii” rezidă în vorbele precizate la început: „Fericirea se decontează! Pentru fiecare fericire există o nefericire”, o sentință simplă, dar care generează un spectacol aparte.

 

Sursă foto: https://www.cinemagia.ro

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu