Solartis Quartet a concertat la invitația oficială a Ambasadei României la Moscova (pe 15 octombrie) şi a Consulatului General al României la Sankt Petersburg (pe 17 octombrie) cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-ruse. Ambele evenimente au fost un prilej muzical artistic de reconectare cu vastul spațiu cultural răsăritean.

Ana Maria Marian, membră fondatoare Solartis Quartet, a explicat că atmosfera culturală din acest spațiu geografic unde România vine într-o întâmpinare și întâlnire artistică unică, dublată de prezența oficialilor români, nu poate decât să bucure din punct de vedere al promovării și al prezervării culturii române.

”Ne-am bucurat să aducem o bucățică din cultura română pe aceste meleaguri ce au luat naștere dintr-un creuzet îndelungat în istorie. Felul în care ne-am simțit, întâmpinarea umană și logistică ne-a bucurat uman și artistic deopotrivă. Aceste evenimente își au un loc special bine definit în promovarea culturii române. Mă refer cu acest prilej la un pisc insondabil și anume George Enescu”, a povestit Ana Maria Marian.

”În octombrie 1878, la Sankt Petersburg, generalul Iancu Ghica a prezentat Împăratului Alexandru al II lea scrisorile de acreditare în calitate de ministru plenipotențiar al României în Imperiul Rus. Așadar aici a fost deschisă prima Legație (astăzi, ambasada) a României în Rusia.

Ca atare, am dorit să evocăm și să marcăm simbolic, după 140 de ani, acele momente istorice prin muzică. Și pot spune că am reușit, grație tinerilor muzicieni români care au oferit invitaților un concert Enescu-Şostakovici pe cinste. Sala i-a răsplătit cu lungi aplauze, apoi cu aprecieri la adresa dedicației și forței cu care au performat în concert. Și aici, am remarcat ca, deși putin cunoscută, muzica lui George Enescu a fost savurată pur si simplu”, se scrie în comunicatul Consulatului General al României la Sankt Petersburg

Potrivit comunicatului emis de Ambasada României la Moscova ziua de 15 octombrie, care marchează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Rusia (15 oct. 1878) a fost o zi plină de muzică,. În același comunicat se arată că Cvartetul Solartis a oferit ”un dar muzical de excepţie, complex, interpretat destul de rar-Octetul pentru coarde Do major Op.7 al lui George Enescu (compus când avea 18 ani), respectiv piese ale compozitorului rus Dmitrii Şostakovici”.

”Cei peste 120 de oaspeți-oficiali și oameni de cultură ruşi, ambasadori străini la Moscova de pe toate continentele, printre care cel al SUA, Jon Huntsman, cu soțiile, reprezentanți ai comunității românești din Rusia, au savurat concertul, aplaudând îndelung prestația tinerilor muzicieni români și compoziția complexă și necunoscută a marelui compozitor George Enescu, care a fost o premieră în Rusia. Am vrut ca acest concert să fie si un arc peste timp, o evocare a întâlnirii Enescu-Şostakovici  de la Moscova din 1946 – an complicat în istoria noastră… și cred că am reuşit. Iată, muzica nu are frontiere în timp și spațiu, iar contextul geopolitic complicat din prezent nu poate fi o piedică în plan cultural”, se precizează în comunicatul Ambasadei.

Eveniment 101 - Solartis Rusia

 

”Un cvartet de coarde profesionist în toate sensurile acestui cuvânt” (Cătălin Rotaru, Profesor de Contrabas la Arizona State Music University)

Solartis Quartet s-a înfiinţat în anul 2012, iar cei patru tineri care compun astăzi cvartetul se numesc: Simina Croitoru (Vioara I), Ana Maria Marian (Vioara a-II-a), Vots Daniel (Violă) şi Andrei Niţescu (Violoncel).

Din 2012 până în prezent, Solartis Quartet a concertat pe scene bucureştene consacrate – Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Şuţu, Sala ”George Enescu” a U.N.M.B, Academia de Muzică şi Arte, Cinematograful Patria. De asemenea, au concertat, la nivel naţional,   în Cluj, Târgu Mureș, Sibiu, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea.

Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă reuşita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanţi ai României, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitaţia de a susţine un recital în cadrul Festivalului Internaţional ” George Enescu ” ediţia XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica ”George Enescu” din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/Quartet.Solartis/  și pe pagina oficială: https://solartisquartet.ro/

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu