România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, dacă actuala propunere a Comisiei Europene pentru 2021-2027 va fi acceptată şi de Parlament, şi de Consiliu, a declarat, luni la Bucureşti comisarul european Corina Creţu, informează Agerpres.

Corina Creţu participă la Conferinţa „EuroImpact – Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România. Experienţe cu privire la accesarea fondurilor şi implementarea proiectelor finanţate”, care este organizată la Bucureşti de Institutul European din România.

„Din fericire, Politica de Coeziune a rămas în centrul viziunii despre viitor a Uniunii Europene. (…) Până la urmă, am reuşit să conving colegii mei din cadrul Comisiei Europene că trebuie să ne întoarcem la formula Berlin (…) se bazează aproape 80% pe formula Produs Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestei formule, am reuşit ca cele mai sărace ţări – Bulgaria, România, Grecia – să aibă un plus de 10%”, a punctat ea.

Pentru ca formula de calcul a Comisiei Europene să fie pusă în cele din urmă în practică este însă nevoie de un considerabil efort politic al României, atât în Parlamentul European, cât şi în Consiliu.

„În propunerea noastră, a Comisiei Europene, România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, 2014-2020. Am speranţa, domnule Negrescu, că negocierile care se derulează între Consiliu şi Parlamentul European vor menţine aceste principii deja trasate. Sunt convinsă că dumneavoastră vă veţi bate în Consiliu pentru a menţine aceste cifre pentru ţările noastre”, i-a transmis comisarul european ministrului delegat pentru Afaceri Europene al României, Victor Negrescu, prezent la conferinţă.

Totodată, Creţu a vorbit despre nevoia unui acord cu privire la cadrul financiar multianual, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

„Pe timpul Preşedinţiei (Consiliului UE – n.r.) trebuie să ne unim împreună eforturile, împreună şi cu Parlamentul European, care şi doreşte să avem un agreement pe cadrul financiar multianual. Eu cred că acest lucru este foarte important, de a avea înţelegere privind cadrul financiar multianual înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor”, a mai punctat Creţu.

Sursa foto: Facebook/Corina Creţu

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu