Discuţiile de luni dintre ministrul de finanţe al Italiei, Giovanni Tria, şi omologii săi europeni, reuniţi la Bruxelles la adunarea lunară a Eurogrupului, pe marginea propunerii pentru bugetul italian pe 2019, nu au condus către consens, ceea ce ridică problema lansării procedurii pentru datorie publică excesivă împotriva guvernului de la Roma.

Tria a susţinut că proiectul de buget respectă normele Uniunii Europene şi urmăreşte atingerea aceloraşi obiective pe care le urmăreşte şi Comisia Europeană, dar francezul Bruno Le Maire ar fi replicat tăios că dacă Italia „nu respectă regulile”, „orice altceva ar însemna sfârşitul eurozonei”.

Deficitul bugetar planificat de guvernul de la Roma pentru 2019 este de 2,4% din PIB, sub limita de 3% stabilită în legislaţia UE. Felul în care este constituit bugetul şi adăugarea acestui deficit la datoria publică de 132% din PIB, a doua cea mai mare din UE, după Grecia, sunt însă elementele care îi îngrijorează cel mai rău pe membrii Comisiei şi Consiliului.

Din această cauză, în cazul în care discuţiile precum cele de luni din cadrul Eurogrupului nu vor fi fructuoase şi Roma nu dă curs propunerilor de revizuire a proiectului de buget, Comisia ar putea lansa din 21 noiembrie o procedură care să nu ţintească deficitul excesiv, ci datoria excesivă. O asemenea acţiune ar putea arunca Italia şi întreaga economie europeană în criză.

Sursa: Politico

Sursa foto: Panorama.it

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu