Președintele Donald Trump a invocat vineri puterile extraordinare cu care este învestit pentru a refuza azilul imigranților care intră în țară în mod ilegal, în contextul în care caravane ale unor central-americani se apropie de graniţa cu Statele Unite.

Trump se folosește de aceleași puteri pe care le-a utilizat pentru a obține o versiune a interdicției de călătorie care a fost susținută de Curtea Supremă. Proclamația pune în aplicare reglementări adoptate joi, care eludă legi care stipulează că oricine este eligibil pentru azil, indiferent de cum intră în țară.  „Avem nevoie de oameni în țara noastră, dar trebuie să vină în mod legal și trebuie să aibă merite.”, a declarat Trump vineri, în timp ce se pregătea să plece la Paris.

Măsurile sunt luate pentru a facilita trecerea oficială prin frontieră a celor care caută azil, pentru hotărâri rapide, au declarat oficialii, în loc să încerce să eludeze astfel de treceri pe granița de aproape 2000 de kilometri. Dar porturile de intrare sunt deja ocupate  și au cozi lungi de așteptare, forțându-i pe oficialii însărcinați cu imigrația, să le spună unor emigranți să plece și să se întoarcă pentru alte cereri.

Decizia a fost provocată parțial de caravanele imigranților din America Centrală care se deplasează încet spre nord, pe jos, dar se vor aplica oricui va fi prins că traversează graniţa ilegal, au declarat oficialii americani joi. Nu se știe dacă cei din caravană, dintre care mulți se refugiază de violențele din țările lor, intenționează să treacă ilegal graniţa.

Oficialii administrației Trump au declarat că acelora cărora le-a fost refuzat să obțină azil conform proclamației vor fi eligibili pentru forme similare de protecție, dacă le este teamă să se întoarcă în țările lor, dar ei vor fi subiectul unui prag mai dur. Aceste forme de protecție includ „reținerea retragerii”, care este similar cu azilul, dar nu se permit cardurile verzi sau aducerea familiilor, sau azilul în temeiul Convenției Națiunilor Unite împotriva torturii.

Anunțul a fost ultimul impuls pentru a întări poziția fermă a lui Trump privind migrația prin modificări de reglementare și ordine prezidențiale, ocolind Congresul. Dar aceste eforturi au fost împiedicate în mare măsură de provocările legale și, în cazul separărilor familiale din acest an, înghesuite de un strigăt global care l-a determinat pe Trump să le elimine.

Noile schimbări s-ar putea întâmpla și cu provocări legale. Omar Jadwat, director al Proiectului Drepturilor Imigranților al Uniunii Civile Americane pentru Drepturile Civile, a declarat joi că au fost ilegal.

„Legea americană permite în mod special persoanelor să solicite azil, indiferent dacă se află sau nu într-un port de intrare. Este ilegal să se eludeze acest lucru prin intermediul unei agenții sau al unui decret prezidențial”, a spus el.

Împiedicarea imigrației a fost o problemă de semnătură pentru Trump, care a împins-o greu, până în zilele care au dus la alegerile interimare, paralele cu caravanele care sunt încă sute de mile la graniță.

El a menționat puțin problema de la alegeri, dar a trimis trupe la frontieră ca răspuns. Începând de joi, există peste 5.600 de soldați americani care au fost detașați la misiunea de frontieră, aproximativ 550 lucrează efectiv la granița din Texas. Se așteaptă ca armata să aibă marea majoritate a celor peste 7.000 de militari planificați pentru misiunea desfășurată până luni, iar acest număr ar putea crește.

Trump a sugerat, de asemenea, că va revoca dreptul la cetățenie pentru copiii născuți de cetățeni non-americani pe pământ american și vor înălța masele „corturilor” masive pentru a reține migranții. Aceste probleme nu au fost abordate joi de regulamente.

Administrația a spus de mult timp că oficialii imigrației se îneacă în cazuri de azil, parțial pentru că oamenii pretind în mod fals azil și apoi locuiesc în SUA cu permis de muncă.

Sursa: www.aol.com

Sursa foto: Twitter/Donald J. Trump

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu