Crucile vechi de pomenire, din piatră, monumentele de eroi şi peisajele istorice din Primul Război Mondial de pe teritoriul judeţului Prahova au fost inventariate şi digitizate 2D şi 3D în cadrul proiectului „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră, a monumentelor de eroi şi a peisajelor istorice din nordul şi vestul judeţului Prahova”, derulat în perioada martie-noiembrie 2018, de mai multe organizaţii şi instituţii culturale şi educative, de la Bucureşti şi din judeţ. O conferinţă care va celebra această realizare, precum şi acţiunile educative destinate elevilor, organizate în cadrul proiectului, va avea loc vineri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean din Prahova.

Proiectul din acest an duce la bun sfârşit o acţiune similară derulată în 2017, care a avut în vedere crucile de pomenire şi monumentele de eroi din sudul şi din estul judeţului. Întregul demers a a avut ca scop catalogarea, digitizarea, promovarea, protejarea şi cercetarea primară a crucilor monumentale de piatră ridicate în judeţul Prahova în secolele XVI-XIX, a monumentelor de eroi căzuţi în timpul Primului Război Mondial, construite de comunităţile locale prahovene între 1920 şi 1940 şi a peisajelor istorice prahovene care conservă memoria Primului Război Mondial.

Foto Cruce

În acest an, partenerii implicaţi în derularea proiectului au fost Asociaţia Eurocentrica, Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, Liceul Teoretic Azuga, Colegiul „Ion Kalinderu” Buşteni, Liceul Tehnologic Ceraşu şi Colegiul Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti. Acţiunea a beneficiat, ca şi anul trecut, de co-finanţare din partea Ministerului Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Ca o recunoaştere a acţiunilor din 2017 şi a originalităţii şi utilităţii perspectivei de abordare a patrimoniului cultural local, în acest an, proiectul s-a desfăşurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Monument Urlati

Finalizarea proiectului va fi marcată printr-o conferinţă culturală care va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, de la orele 10.00, la Ploieşti, în Sala de Consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean / Casa Corpului Didactic (Str. Democraţiei, nr. 35), la care sunt invitaţi specialiştii în gestionarea patrimoniului, cercetători, muzeografi, profesori, preoţi, cadre militare, studenţi, elevi şi toate persoanele interesate de conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric.

DSC_0661-1

În prima parte a evenimentului, echipa proiectului va prezenta pe larg rezultatele înregistrate, iar reprezentanţi ai partenerilor instituţionali vor oferi diverse perspective asupra acţiunilor derulate şi a importanţei locale a patrimoniului cultural digitizat. Printre cele mai notabile rezultate care vor fi aduse în discuţie se înscriu:

– catalogarea, documentarea şi digitizarea 2D a 175 de cruci votive de piatră şi a 50 de monumente de eroi din Primul Război Mondial, din nordul şi vestul judeţului Prahova;

– realizarea a 15 imagini 3D ale unor cruci, monumente şi peisaje istorice;

– derularea a 4 excursii tematice şi ateliere educative în care aproximativ 250 de elevi prahoveni au participat la acţiuni de conservare şi promovare a patrimoniului imobil de pe raza localităţilor în care studiază;

– site-ul www.monumentelarascruce.ro şi publicația în care figurează monumentele comemorative identificate, catalogate, digitizate şi cercetate primar în cadrul proiectului.

IMG_0207

În a doua parte a evenimentului, cei prezenţi sunt invitaţi la o dezbatere alături de membrii instituţiilor partenere cu privire la situaţia actuală a patrimoniului imobil şi la perspectivele de conservare, promovare şi valorificare a acestuia.

De asemenea, vor fi decernate distincţii persoanelor şi instituţiilor din judeţul Prahova care au sprijinit punctual derularea proiectului: Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Prahova, Liceul Teoretic Azuga, Colegiul „Ion Kalinderu” Buşteni, Liceul Tehnologic Ceraşu, Colegiul Naţional „Jean Monnet” Ploieşti, Primăria comunei Ceraşu, Fundaţia Culturală „Traian Tr. Cepoiu”, Arhivele Naţionale, filiala judeţeană Prahova.

Excursie tematică la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, comuna Ceraşu

Crucile de piatră sunt monumente comemorative de o mare importanţă istorică şi culturală, amintind despre acțiunile în slujba comunității derulate de membrii ei sau despre faptele de arme ale domnitorilor.  Deşi nu reprezintă un fenomen local, ele fiind o prezenţă constantă la nivel european, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Irlanda, în spaţiul românesc au o însemnătate aparte, în calitatea lor de izvoare istorice scrise ale unei societăţi în care până târziu oralitatea a fost dominantă în transmiterea informaţiilor de la o generaţie la alta. În acelaşi timp, născute din tradiţia crucilor de piatră, monumentele comemorative moderne sunt un exponent material de marcă al memoriei culturale legate de Primul Război Mondial, la fel ca şi peisajele istorice, în care se îmbină sublimul naturii cu măreţia şi tragismul înfăptuirilor omeneşti de acum un secol.

Excursie tematică la Buşteni

Având în vedere că în 2018 se serbează Centenarul României Moderne, marcându-se 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial (1914-1918), valorificarea culturală a crucilor de piatră, a monumentelor închinate eroilor acestui război şi a peisajelor istorice care conservă memoria marii conflagraţii de acum un secol reprezintă în acelaşi timp o modalitate de reînviere a spiritului comunitar în jurul istoriei locale şi naţionale.

Excursie tematică la Cimitirul Eroilor din Ploieşti

Atelier educativ desen Azuga

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Monica Ciobanu spune:

    un articol util

Lasă un comentariu