Lovitură de teatru/ Curtea de Justiţie a UE decide că Regatul Unit poate opri unilateral Brexit-ul
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât luni că Marea Britanie poate opri procesul de ieşire din Uniunea Europeană, fără acordul celor 27 de state membre ale Blocului comunitar. Decizia vine cu doar o zi înainte de votul Parlamentului britanic privind acordul de separare a Regatului Unit de Uniunea Europeană, relatează BBC, citat de Mediafax.
Decizia CJUE întăreşte teoretic posibilitatea ca, după respingerea probabilă din Parlament a acordului de ieşire din UE negociat între Londra şi Bruxelles, Brexit-ul să fie anulat printr-un nou referendum desfăşurat înainte de luna mai 2019 în Marea Britanie.
„Când un stat membru notifică Consiliul European asupra intenţiei sale de a se retrage din Uniunea Europeană, aşa cum a făcut-o Regatul Unit, statul membru este liber să revoce unilateral notificarea”, se arată în comunicatul oficial al Curţii.
”Posibilitatea există atât timp cât un acord de retragere convenit între UE și statul membru nu a intrat în vigoare sau, dacă nu s-a ajuns la un asemenea acord, atât timp cât perioada de doi ani dintre data notificării intenției de retragere din UE, și orice posibilă prelungire, nu a expirat”, adaugă instanţa europeană.
Decizia comunicată luni de CJUE este rezultatul judecării în procedură extraordinară a unei sesizări înaintate de către Court of Session (n.a. – Curtea Supremă) din Scoţia la începutul lunii octombrie 2018, după ce ea însăşi fusese sesizată în decembrie 2017 de parlamentari scoţieni şi parlamentari şi europarlamentari britanici.
Sesizarea iniţială a fost depusă pentru a-i putea informa pe membrii Camerei Comunelor (n.a. camera inferioară a Parlamentului britanic) înainte de votul de marţi dacă au de ales între două opţiuni (Brexit cu acord încheiat cu UE şi Brexit fără acord încheiat cu UE) sau între trei opţiuni (şi retragerea notificării de ieşire din UE, practic rămânerea în Uniune, în afara celor două opţiuni menţionate anterior).
Sursa foto: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
fără comentarii
Fii primul care comentează