Liderii coaliţiei de guvernare din Italia, Luigi Di Maio, preşedintele Mişcării 5 Stele (anti-sistem), şi Matteo Salvini, preşedintele Partidului Liga (dreapta radicală), şi-au exprimat sprijinul pentru protestele „vestelor galbene” din Franţa, susţinând că acestea sunt semnalul unei reformări profunde a politicii europene, relatează Politico şi Agerpres.

Liderii celor două formaţiuni care au câştigat aderenţi şi au ajuns la guvernare criticând elitismul politicii actuale europene şi care au o relaţie tensionată cu preşedintele francez Emmanuel Macron au transmis mesaje de susţinere „vestelor galbene” din Franţa, protestatari care chestionează establishment-ul politic din Hexagon în a opta săptămână la rând. Iniţial, protestele au început de la intenţia executivului francez de a introduce o nouă taxă pe carburanţi, sub argumentul sprijinirii energiei regenerabile şi luptei împotriva poluării.

Cel mai vocal a fost Luigi di Maio care, într-o postare pe blogul personal de pe site-ul Mişcării 5 Stele, a arătat că mişcările populaţiei nemulţumite din Italia şi din Franţa sunt semnale ale unei noi epoci în politica europeană, în care deciziile urmează să fie mult mai apropiate de omul de rând.

„O nouă Europă se naşte. Cea a ”vestelor galbene”, cea a mişcărilor şi a democraţiei directe. Este o bătălie dură pe care o putem duce împreună. Dar voi, ”vestele galbene”, să nu vă predaţi !”, a încurajat Di Maio, care a dat exemplu propria formaţiune, ajunsă la guvernare după ce a apărut în 2009 tot ca urmare a unor proteste populare.

Di Maio a lansat către „vestele galbene” şi o ofertă de sprijin concret, punând la dispoziţia protestatarilor francezi platforma informatică de raliere democratică a partidului său.

Şi Matteo Salvini, colegul lui Di Maio, a declarat că sprijină „‘cetăţenii oneşti care protestează împotriva unui preşedinte care guvernează împotriva propriului popor'”, cu referire la Emmanuel Macron, cu care a avut mai multe schimburi acide de replici pe parcursul anului 2018, plecând în principal de la diferenţele de viziune în domeniul imigraţiei.

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu