Proiectul de Plan Urbanistic Zonal pentru Peninsula din Constanţa, pus în dezbatere publică de primăria municipiului la 17 decembrie 2018, conţine unele propuneri de dezvoltare urbană care ameninţă integritatea patrimoniului arheologic inestimabil al localităţii, suprapusă cetăţii antice Tomis, relatează Info Sud Est.

Cele mai discutabile sugestii înaintate de Primărie sunt reprezentate de construirea unei parcări subterane pentru automobile sub Piaţa Ovidiu şi a unui pasaj rutier care ar trebui să străbată centrul istoric, dintre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis, trecând pe sub Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ambele obiective ar afecta iremediabil porţiuni consistente din situl arheologic „Oraşul Antic Tomis”, sunt de părere specialiştii în arheologie, care atrag atenţia asupra valorii inestimabile a cetăţii greco-romane, fostă capitală a provinciei Moesia Inferior.

„Cea mai mare parte a acestor proiecte sunt … teme de proiectare hazardate, care ignoră cu bună știință faptul că vor afecta grav monumentele antice din zona centrală a orașului Tomis”, arată într-o postare pe facebook arheologul Ovidiu Ţentea, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie.

„În timp ce căutăm soluții coerente pentru readucerea Constanței la normalitate, prin adoptarea unor strategii de dezvoltare, când credeam că începem să reflectăm la ce e de făcut coerent și ce trebuie corectat, apar la lumină idei năstrușnice! … Dacă acest Plan de Urbanism Zonal reglementează astfel de măsuri radicale, înseamnă că cei care au realizat acest document pentru administrația orașului nu cunosc realitatea și nici legislația!”, a mai precizat Ţentea.

Potrivit arhitectului-şef al municipiului, Radu Vânturache, consultarea publică pe marginea proiectului de PUZ va fi deschisă până pe 19 ianuarie 2019, şi intenţionează să fie un exerciţiu de „urbanism participativ”, în care specialiştii şi voluntarii să se alăture administraţiei locale în identificarea celor mai bune soluţii.

Actuala propunere este o repliere a primăriei după o propunere eşuată cu scandal în 2011, pe vremea edilului Radu Mazăre, în care patrimoniul arheologic al Constanţei era şi mai grav periclitat, inclusiv prin propuneri de ridicare a unor clădiri de 35 de etaje în zona istorică a oraşului.

Sursa foto: Facebook/Peninsula Constanta

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu