Preşedintele american Donald Trump a cerut duminică Turciei să nu îi atace pe kurzii din Siria după retragerea trupelor americane din regiune, într-o ameninţare nemaivăzută la adresa unui aliat NATO, relatează presa internaţională.

Trump a prezentat în stilul său caracteristic, pe Twitter, liniile esenţiale ale planului său privind Siria, după retragerea trupelor americane dislocate pentru combaterea ameninţării teroriste a ISIS. Preşedintele american le recomandă imperativ turcilor şi kurzilor să nu înceapă atacuri şi provocări unii împotriva celorlalţi, folosind un limbaj dur împotriva Turciei, pe care o ameninţă cu represalii economice.

„Începe mult întârziata retragere din Siria, în paralel cu lovirea puternică şi din mai multe direcţii a puţinului teritoriu rămas califatului ISIS”, a scris Trump într-un tweet. „Vom ataca din nou de la bazele deja existente în apropiere, dacă va reapărea. Vom devasta economic Turcia dacă îi atacă pe kurzi. Creăm o zonă de siguranţă de 20 de mile …”

„… De asemenea, nu vrem ca kurzii să provoace Turcia. Rusia, Iran şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii de lungă durată a SUA de distrugere a ISIS în Siria – inamici naturali. Noi beneficiem de asemenea, dar este vremea să ne retragem trupele acasă. Opriţi RĂZBOAIELE FĂRĂ SFÂRŞIT!”, a mai continuat Trump într-un tweet ulterior.

Decizia luată de Donald Trump pentru retragerea celor câteva mii de militari americani dislocaţi în Siria a provocat valuri de controverse în SUA, inclusiv demisia secretarului apărării, Jim Mattis. Criticii lui Trump consideră că această măsură care împlineşte o promisiune a preşedintelui din timpul campaniei electorale slăbeşte poziţiile americane din Orientul Mijlociu în detrimentul Rusiei şi Iranului şi creează premisele pentru confruntarea între Turcia şi miliţiile kurde, ambele aliaţi ai SUA împotriva organizaţiei teroriste ISIS.

Sursa foto: Cumhuriyet

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu