Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că Statele Unite sunt angajate în continuare total în Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi că aliaţii încep să contribuie financiar semnificativ mai mult la securitatea militară comună. Declaraţia survine după ce luni apăruseră informaţii de la surse anonime în New York Times că Trump insistase în mai multe rânduri, în 2018, că doreşte să părăsească NATO din cauza contribuţiilor reduse ale aliaţilor europeni.

Inf. 665 - Trump telefon

Sursa foto: Facebook/ Donald J. Trump

„Vom fi cu NATO 100%, dar le-am spus celorlalte ţări că trebuie să vină în sprijin şi trebuie să plătească”, a spus Trump într-o conferinţă la Pentagon, citat de Politico.

Preşedintele american a subliniat că, după ce i-a criticat intens pe aliaţii din NATO că nu contribuie cu 2% din PIB la apărarea comună, conform angajamentelor luate, aceştia au venit doar în 2018 cu 44 miliarde de dolari în plus.

Mai mult, în 2019, contribuţiile anunţate de aliaţii europeni vor fi şi mai mari, ceea ce face ca relaţiile din interiorul NATO să fie tot mai bune.

„Avem relaţii foarte bune. Însă trebuie ca ţările să vină în sprijin”, a mai spus Trump.

 

Tags: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] de la Casa Albă care susţineau că preşedintele Donald Trump ar dori să retragă SUA din NATO. Trump a dezminţit ulterior, într-un discurs susţinut la Pentagon, că intenţionează să iasă din Alianţa […]

Lasă un comentariu