Două amendamente la codul de procedură al Parlamentului European au învrăjbit eurodeputaţii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta). Europarlamentarii germani din CDU şi CSU se declară total împotriva semnării unei declaraţii împotriva hărţuirii sexuale şi participării la cursuri pentru prevenirea acestui comportament, măsuri susţinute sau chiar propuse de colegii lor francezi, informează Politico.

„Membrii [Parlamentului] se vor abţine de la orice fel de hărţuire psihologică şi sexuală şi vor respecta Codul de conduită pentru Membrii Parlamentului European. Membrii nu vor putea fi aleşi ca deţinători de funcţii în Parlament sau în structurile acestuia, nu vor putea fi numiţi ca raportori sau să participe în delegaţii oficiale şi la negocieri interinstituţionale dacă nu au semnat declaraţia legată de acest Cod”, este textul celui dintâi amendament, propus de Elisabeth Morin-Chartier, membră franceză a PPE.

Al doilea amendament, propus de socialistul german Jo Leinen, prevede aceleaşi restricţii pentru europarlamentarii care nu se înscriu la „cursuri specializate pentru prevenirea hărţuirii şi management al relaţiilor interpersonale”.

Popularii germani din parlamentul european, membrii ai CDU şi ai CSU în ţara lor de origine, au fost vehemenţi împotriva acestor măsuri, denunţându-le fie drept redundante şi inutile, date fiind procedurile şi sancţiunile deja în vigoare, fie drept mijloace de intimidare disciplinară.

Pe alocuri, reacţiile au luat forma unor răbufniri împotriva colegilor  francezi.

„Să vrei să forţezi eurodeputaţii să semneze o hârtie că se vor comporta decent în Parlament este cea mai ilogică chestiune pe care am trăit-o în Parlament. Este o restrângere clară a libertăţii mandatului de parlamentar”, a declarat creştin-democratul german Werner Langen pentru Politico.

„Nu sunt deloc surprins că propunerea vine din partea unui eurodeputat francez. Francezii nu ştiu ce este libertatea mandatului de parlamentar – în Franţa, preşedintele dă ordinul de marş”, a acuzat membrul german al Parlamentului European.

Pe de altă parte, Jeanne Ponte, asistenta europarlamentarului popular francez Edouard Martin, care face campanie pentru combaterea hărţuirii psihologice şi sexuale în Parlament, susţine că opoziţia germanilor este „de neînţeles” şi că cei care critică amendamentele fie „fac parte dintr-o altă generaţie”, fie „au lucruri de ascuns”.

Propunerea celor două amendamente, care au trecut de Comisia pentru Afaceri Constituţionale, reprezintă un ecou al campaniei #metoo împotriva hărţuirii sexuale. Campania, care a pornit de la dezvăluirile unor vedete americane privind comportamentul nepotrivit al producătorului Harvey Weinstein, nu a ocolit nici Parlamentul European, care a introdus prevederi contra acestui comportament în Codul de conduită internă.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu