În ultimii ani, prezența tinerilor la alegerile europarlamentare a înregistrat un declin considerabil. La alegerile din 2014, doar  28% din cei sub 25 de ani alegeau să voteze. Am putea pune aceste cifre pe seama indiferenței și pasivității tinerilor, însă, putem observa că aceștia sunt mai degrabă activi în alte forme de participare politică și implicare civică. Mai mult decât atât, potrivit sondajului ”Eurobarometru alegeri 2019: principalele îngrijorări ale românilor și ce i-ar determina să participe la vot”, 42% din români (față de 31% media UE) susțin că ar fi mai determinați să voteze dacă ar exista mai mulți tineri printre candidați. Așadar, întrebarea firească este: Cum putem implica tinerii în alegerile europarlamentare?

Încercând să găsească răspunsul la această întrebare, Centrul Român de Politici Europene, împreună cu Centrul de Studii Europene din  SNSPA și Inter Alia, derulează proiectul „A new narrative for EU elections and beyond: How to engage Youth”, care își propune să implice un număr cât mai mare de tineri în dezbaterea privind alegerile europarlamentare din mai 2019 și în dezbaterea mai amplă privind viitorul Uniunii Europene.

În prima etapă, derulată în perioada 4-22 februarie, studenții pot participa în cadrul unui concurs de tip ”E-quiz”, în limba engleză, cu 14 întrebări închise și deschise privind Uniunea Europeană. Această etapă are ca scop atât testarea cunoștințelor privind UE, cât și identificarea modului în care tinerii se raportează la funcționarea instituțiilor comunitare și a UE ca întreg, precum și viziunea tinerilor privind viitorul Uniunii. Ulterior completării Quiz-ului, participanții pot alege să meargă mai departe, înscriindu-se în concursul de dezbateri. Acesta presupune alegerea unui coechipier și parcurgerea moțiunilor de dezbatere, arbitrate de ARDOR. La final, echipele declarate câștigătoare vor participa la un  training privind implicarea civică, metode de dezbatere, noi forme de comunicare în era digitală, consolidarea capacității, politici publice și analiză politică, organizat la Bruxelles, în perioada 8-14 aprilie, o șansă în plus de a-și face vocea auzită la nivel european.

Alături de inițiativele lansate de Parlamentul European, cum e de pildă campania ”De data asta votez!”, proiectul „A new narrative for EU elections and beyond: How to engage Youth” își propune să acorde un spațiu de exprimare tinerilor, însă, în același timp, merge mai departe de atât, încercând să stimuleze gândirea critică și să identifice și motivele pentru care tinerii participă în număr atât de mic în cadrul alegerilor parlamentare. Răspunsurile lor vor fi sta la baza unui ”Ghid de bune practici”, care va include lecțiile învățate despre modul în care puterea tinerilor poate și este pusă în valoare atât în contextul alegerilor europarlamentare, cât și dincolo de ele.

Sunteţi aşteptaţi să luați parte la dezbaterea europeană!

Accesați: http://youthvote2019.eu

Sursa: Facebook/European Youth

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu