Doi europarlamentari europeni şi directorul executiv al alianţei politice din care fac parte Conservatorii britanici din Parlamentul European au trimis mesaje de susţinere în campania pentru alegerile de duminică din Republica Moldova controversatului businessman şi om politic moldovean, Ilan Şor. Şor face campanie pe teme pro-ruse şi a fost acuzat în primă instanţă la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru participare în faimosul caz al miliardului de dolari furat din sistemul bancar local, supranumit „furtul secolului”, informează Politico.

Susţinătorii controversatului Şor, ale căror mesaje video au fost publicate de candidatul la parlamentare în luna decembrie, sunt Fulvio Martusciello, membru al Partidului Popular European (PPE), din partea Forza Italia, partidul lui Silviu Berlusconi, Barbara Kappel, eurodeputat al Partidului Libertăţii din Austria, de extremă dreaptă, şi Richard Milsom, oficial britanic al Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, din care fac parte Conservatorii britanici şi partidul de guvernământ Dreptate şi Justiţie din Polonia.

Şor este numit „dragul nostru prieten”, de către Kappel, iar Milsom susţine că partidul afaceristului, care îi poartă numele şi vehiculează mesaje profund pro-ruse, este un partid-frate cu Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Milsom recunoaşte că Şor a plătit până în prezent 3100 euro Alianţei pentru participarea la unele conferinţe ale grupului politic.

Comentatorii politici din Republica Moldova, citaţi de Politico, apreciază că sprijinul entuziast demonstrat de eurodeputaţi pentru un personaj atât de controversat va avea ca efect stricarea imaginii UE în Republica Moldova.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu