Patru partide creştin-democrate afiliate Partidului Popular European i-au cerut preşedintelui acestuia, germanul Joseph Daul, excluderea formaţiunii Fidesz a premierului maghiar Viktor Orbán din cea mai importantă formaţiune politică europeană.

Solicitarea a fost înaintată în două scrisori trimise joi ca urmare a campaniei guvernului Orbán de denigrare a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, finanţată din bani publici.

Prima scrisoare este semnată de creştinii-democraţi flamanzi şi valoni din Belgia, precum şi de cei din Luxemburg, ţara de origine a lui Juncker. A doua scrisoare, aparţinând creştin-democraţilor portughezi, lasă şi opţiunea suspendării Fidesz.

„Oricine se poziţionează continuu împotriva ideologiei şi valorilor creştin-democrate nu are loc alături de noi”, a comunicat pe Tweeter liderul Creştin-Democraţilor Flamanzi, Wouter Beke, în anunţul scrisorii trimise lui Daul.

Popularii europeni sunt scindaţi de câţiva ani pe marginea acţiunilor Fidesz şi ale lui Viktor Orbán. În vreme ce mai multe partide şi membri marcanţi ai PPE consideră că regimul iliberal instaurat în Ungaria încalcă grav valorile europene şi că Fidesz ar trebui exclus, conducerea popularilor a acceptat să îl gireze în continuare pe liderul Ungariei.

Fidesz este una dintre formaţiunile membre ale PPE care aduce în mod constant un număr important de eurodeputaţi în Parlamentul European. Mai mult voturile guvernului ungar în Consiliu s-au dovedit de multe ori preţioase, în special pentru Germania, condusă de creştin-democrata Angela Merkel, aflată în aceeaşi familie politică europeană cu Orbán.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu