Săptămâna Culturii Turce/ Cinci zile de muzică, expoziții de fotografie și artă ceramică, masterclass-uri de film și gastronomie
Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” organizează la București Zilele Culturii Turce, cu ocazia celebrării simultane internaționale a Săptămânii Culturii Turce. Între 3 și 7 aprilie vor avea loc expoziții de fotografie și ceramică turcească, recitale de vioară și violoncel, ateliere demonstrative de ceramică, un masterclass gastronomic, precum și numeroase expoziții deschise publicului larg.
Suita de evenimente cultural-artistice are ca scop consolidarea interacțiunii societății contemporane cu patrimoniul artistic și cultural moștenit.
Săptămâna Culturii Turce își propune să aducă, anual, în centrul atenției, câte un obiectiv istoric de relevanță majoră pe plan internațional.
Anul 2019 a fost declarat de Ministerul Culturii din Turcia drept „anul Göbeklitepe”, având în prim-plan situl arheologic Göbeklitepe. Acesta este un sanctuar neolitic localizat în sud-estul Anatoliei, fiind cel mai vechi edificiu religios cunoscut până în prezent.
Prin ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Turce, Institutul Cultural „Yunus Emre” plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul zero al civilizației, unde îşi au originea primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme birocratice şi statale din Orientul Apropiat.
Evenimentele dedicate seriei “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura simultan și în Zagreb, Madrid, Tirana, Beirut, Belgrad, Kiev, Sankt Petersburg și Tunis. Programul evenimentelor din București poate fi consultat pe pagina online a Institutului Cultural Turc.
Lansat în anul 2009, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” deţine peste 58 de centre culturale în întreaga lume. Acestea oferă cursuri de limbă turcă, ateliere de gastronomie și pictură, precum și sprijin pentru proiecte artistice și literare destinate promovării Turciei.
Sursa foto: Facebook/Yunus Emre Enstitüsü – Bucureşti Türk Kültür Merkezi
fără comentarii
Fii primul care comentează