Comisia Europeană a avertizat miercuri România, prin vocea vice-preşedintelui Frans Timmermans,  să revină pe calea unui proces corect de reformă în justiţie şi să nu adopte măsuri echivalente cu regresul în materie de stat de drept.

”Aş vrea să avertizez România, aş vrea să avertizez guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie.”, a spus reprezentantul executivului comunitar într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, fiind citat de Agerpres.

„Am avut mai multe convorbiri şi întâlniri cu doamna prim-ministru Dăncilă în ultimele două luni pe acest subiect, am reluat discuţiile tehnice pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concrete din partea României şi că acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele – recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, transpunerea directivei privind drepturile victimelor şi directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea activelor precum şi secţia specială de urmărire a magistraţilor, deci a judecătorilor şi procurorilor”, a completat Timmermans.

Comisia s-a pronunţat în repetate rânduri în ultimul timp împotriva adoptării de modificări în sistemul judiciar prin ordonanţe de urgenţă.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu