Cei 27 de lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene şi premierul britanic Theresa May au ajuns la un acord privind amânarea Brexitului până la 31 octombrie, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în noaptea de miercuri spre joi, informează Reuters şi Agerpres.

Înţelegerea este valabilă în cazul în care Marea Britanie va reuşi să organizeze alegeri europarlamentare între 23 şi 26 mai. În caz contrar, termenul limită pentru Brexit va fi doar până la 1 iunie, cu sau fără acord.

Premierul britanic intenţionează să obţină aprobarea parlamentarilor britanici pentru acordul negociat cu Bruxellesul până la data derulării alegerilor europarlamentare. În acest sens, May a început discuţii cu Partidul Laburist din opoziţie astfel încât să nu mai depindă de voturile propriilor conservatori, adepţi ai un Brexit dur.

Prin decizia din noaptea de miercuri şi joi, este evitată posibilitatea ca Marea Britanie să fi ieşit fără acord din Uniunea Europeană în cursul zilei de joi.

Extinderea termenului limită pentru Brexit era sigură, dată fiind dorinţa exprimată de mai mulţi lideri europeni, în special de Angela Merkel, de a evita plecarea Marii Britanii din UE fără un acord.

Deşi majoritatea şefilor de stat şi de guvern erau dispuşi să acorde o prelungire de un an, această perioadă a fost redusă la doar 6 luni ca urmare a poziţiei preşedintelui francez Emmanuel Macron. Liderul de la Paris nu doreşte ca prelungirea Brexitului să devină o frână în calea proiectului său de integrare europeană.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu