Premierul Sloveniei, atac la Juncker/ „Avem nevoie de o Comisie care să respecte statul de drept”
Premierul sloven Marjan Šarec a acuzat Comisia Europeană de partizanat în favoarea statelor membre mari ale UE şi a celor conduse de formaţiuni politice afiliate Partidului Popular European (PPE), într-un interviu acordat publicaţiei Politico.
Šarec a amintit ca prim exemplu pentru partizanatul instituţiei europene conduse de Jean-Claude Juncker atitudinea acestuia aparent pro-croată în disputa teritorială dintre Slovenia şi Croaţia, în care decizia judecătorească ce rezolva diferendul în favoarea Sloveniei a fost contestată de partea croată cu sprijin din partea şefului executivului european. În loc să ceară respectarea deciziei şi a statului de drept, Juncker a declarat la momentul respectiv că nu doreşte să ia partea niciunuia dintre cele două state.
În vreme ce partidul lui Šarec este afiliat ALDE, în Croaţia principala forţă guvernamentală face parte din PPE.
Un al doilea motiv de nemulţumire al lui Šarec este reprezentat de indulgenţa Comisiei faţă de statele membre influente, atunci când acestea încalcă regulile europene, spre deosebire de membrii noi din estul Europei, care sunt trataţi cu severitate.
Exemplul dat de Šarec în acest sens este faimoasa declaraţie a lui Juncker prin care admitea că Franţei i se oferă oarecare derogări de la regulile fiscale europene „pentru că este Franţa”.
“Avem nevoie de o Comisie Europeană care să respecte statul de drept … avem nevoie de o Comisie care să fie mai puţin politizată,” a declarat premierul sloven.
Šarec a mai precizat că o susţine pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în următorul ciclu electoral pe actualul comisar pentru concurenţă, daneza Margrethe Vestager, membră a ALDE. El s-a declarat de asemenea împotriva procesului de alegere a preşedintelui Comisiei pe baza unei competiţii între Spitzenkandidaten, aşa cum s-a întâmplat în 2014 la numirea lui Juncker, arătând că un asemenea procedeu nu este stipulat în tratatele UE şi, prin urmare, „nu este legal … nu este democratic”.
Sursa foto: Facebook/Marjan Šarec
fără comentarii
Fii primul care comentează