Candidatul Partidului Republican din Turcia (CHP), aflat în opoziţie, a fost învestit miercuri în funcţia de primar de autorităţile locale electorale din Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, deşi există posibilitatea ca alegerile din 31 martie să fie repetate ca urmare a neregulilor denunţate de către reprezentanţii AKP, partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ekrem İmamoğlu, candidatul CHP, l-a devansat cu 13000 de voturi pe concurentul formaţiunii lui Erdogan, Binali Ilidirim, în cursa electorală la care au fost chemaţi să se exprime peste zece milioane de alegători.

Victoria sa ar reprezenta o gravă lovitură pentru dominaţia lui Recep Tayyip Erdogan asupra politicii turce, şi aşa zdruncinată după ce opoziţia a câştigat alegerile locale şi în Ankara, Izmir şi în alte câteva regiuni.

Erdogan, care a fost el însuşi primar al metropolei de pe malul Bosforului între 1994 şi 1998, a repetat de nenumărate ori că „cine câştigă Istanbulul, câştigă Turcia”.

Reprezentanţii AKP susţin că alegerile câştigate de İmamoğlu ar fi fost „furate” şi au demarat procedura prin care solicită invalidarea şi repetarea lor. În cazul în care comisia electorală centrală a Turciei va aproba sesizarea, un nou scrutin ar urma să aibă loc pe 2 iunie.

Sursa: Politico

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu