Actorul Volodimir Zelenski a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, desfăşurat duminică, după ce l-a surclasat pe actualul preşedinte, Petro Poroşenko. Zelenski a obţinut aproape trei sferturi din voturile exprimate, relevă exit poll-urile citate de agenţiile internaţionale de ştiri.

Comediantul are astfel şansa de a transforma filmul în realitate. Zelenski, un novice în politică în vârstă de 41 de ani, a devenit popular ca urmare a unui serial de televiziune în care interpretează un modest profesor de istorie revoltat împotriva corupţiei, ajuns preşedinte al Ucrainei ca urmare a maşinaţiunilor unor oligarhi, care îşi impune în cele din urmă voinţa asupra acestora.

Scorul general de aproximativ 73% la 27%, explicabil prin saturaţia ucrainenilor faţă de corupţie, nivelul jos de trai şi prelungirea războiului din Donbas, se prezintă foarte diferit pe regiuni. Zelenski, vorbitor de rusă, a obţinut o victorie zdrobitoare în Estul rusofon, cu circa 88% din sufragii, în vreme ce în Vest, de acolo de unde este originar Petro Poroşenko, scorul a fost mult mai strâns, 55,6% la 44,4% pentru actor.

Zelenski reprezintă în mare parte o necunoscută atât pentru ucrainenii de rând, cât şi pentru liderii de pe scena internaţională. Dacă alegătorii l-au votat în speranţa unui suflu nou în politica ucraineană dominată de oligarhi şi grupuri de interese, temerile vehiculate în media până în prezent este că actorul devenit preşedinte este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, inamic al lui Poroşenko, sau că va fi dispus să reorienteze geopolitic Ucraina către Rusia.

Sursa foto: Facebook/Владимир Зеленский

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu