Premierul Scoţiei şi preşedintele Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, a anunţat miercuri că intenţionează să facă pregătiri pentru susţinerea unui nou referendum privind independenţa ţării sale faţă de Marea Britanie şi rămânerea în Uniunea Europeană, până la sfârşitul actualei legislaturi, care va avea loc în mai 2021, relatează Politico.

Sturgeon consideră că scoţienii, care la referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE din iunie 2016 au votat în proporţie de 62% pentru opţiunea de a rămâne în spaţiul comunitar, au dreptul să decidă dacă doresc să îşi continue viitorul alături de Regatul Unit sau de Uniunea Europeană în eventualitatea în care Brexit-ul chiar va avea loc.

„Posibilitatea alegerii între Brexit şi un viitor al Scoţiei ca naţiune independentă europeană ar trebui oferită în mandatul acestui Parlament. Dacă Scoţia este târâtă afară din UE, un referendum în această perioadă de timp trebuie să ne fie deschis. Aceasta ar fi calea noastră spre a evita ce este mai rău din distrugerea pe care Brexit ar produce-o”, a spus lidera SNP.

Partidul Naţional Scoţian care deţine majoritatea în parlamentul regional şi care trimite în parlamentul Marii Britanii o proporţie covârşitoare din numărul de deputaţi atribuiţi Scoţiei susţine că evoluţiile înregistrate după iunie 2016 vor fi mai bine protejate în Uniunea Europeană, decât în Regatul Unit, care nu a ţinut seamă de doleanţele scoţienilor.

„În vreme ce interesele Scoţiei au fost ignorate de Westminster, cele ale Irlandei independente au fost protejate de UE; dintre cele 27 de state independente care au decis cu privire la viitorul Regatului Unit în Consiliul UE în urmă cu ouă săptămâni, circa o duzină sunt mai mici sau asemănătoare ca mărime cu Scoţia”, a precizat Sturgeon.

Intenţiile principalului partid scoţian se lovesc însă de opoziţia acerbă a guvernului conservator britanic condus de Theresa May, care a respins deja în 2017 o primă solicitare de organizare a unui referendum.

„Nicola Sturgeon trebuie să asculte părerile poporului scoţian şi să se concentreze pe îmbunătăţirea economiei şi şcolilor Scoţiei, nu să încerce permanent să orchestreze nesupunere şi dezbinare”,  a comentat David Mundell, ministru britanic pentru Scoţia.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu