Alegerea lui Rareș Bogdan – cap de afiș la alegerile europarlamentare – este singura fatalitate de care ar trebui PNL să se lipsească. Intenția lui Orban de a scoate Miorița din programa școlară scoate N din PNL. Poate nu a auzit de filosofii Noica și Blaga și vrea să fie macho pentru tinerii frumoși și liberi. Poate nu are darul înțelegerii superioare a lucrurilor. Tot ce știu că are Orban sunt cicatricile dobândite în lupta cu Liviu Dragnea, așa a zis Rareș la Teleorman și eu îl cred fără să mă mai pot umfla de râs. Acest Rocky exsanguu trăiește politic fără să moară. Dacă mai reprezintă ceva pentru cineva e doar datorită unui romantism al electoratului față de reprezentanții aspiranți ai liberalismului ca proiect giratoriu pentru România.

Neavând totuși resurse de cadre, inteligență și imaginație, liberalii mizează pe ură împotriva PSD pentru a capitaliza electoral. Doar că partidele tradiționale ca opțiune politică lipsesc cu desăvârșire în rândul tinerilor frumoși și liberi care votează cu partide ce corespund fondului lor autarhic și anarhic. Din acest incubator, PNL nu face parte. După ce se va termina răfuiala populară patibulară asmuțită asupra social democraților va veni rîndul PNL. Sigur își amintește cineva de USL.

Rareș Bogdan e doar o finalitate cu gust de plastilină a unui partid istoric

Nu mă satur să îmi repet în urechea internă! Rareș Bogdan e doar o finalitate cu gust de plastilină a unui partid istoric, o patalama strălucitoare a unui eșec anunțat – eșecul unui proiect liberal pentru România al principalul partid (veșnic istoric și liberal la nevoie și angoasă contextuală) – PNL. Pentru membrii vechi liberali această nominalizare vodevilă este o jignire, o expectorație gratuită și gratulantă peste inteligența lor pusă în interes partinic în slujba Partidului Național Liberal. Ei simt că partidul liberal din care fac parte este un catch all fără noimă ce are ca principal proiect – un fel de dușman de clasă – PSD –un dușman ales pentru a-și manifesta, la nivel de inteligență politică mediocră, neputința de a crea un proiect politic liberal coerent pentru poporul român. Nu sunt simple vorbe ce țin loc de lozincă. Singurul dușman al PNL este acea entitate care se opune creșterii și conservării sale la 30%. PSD nu cred că este nefavorabil unei astfel de convingeri, ba din contră. E bine să ai un partener (mai vizibil sau invizibil de guvernare sau de rocadă guvernamentală).

Da! Eu nu vreau moartea PSD. Nu vreau să moară Dragnea. Dincolo de faptul că sunt creștin și nu vreau moartea nimănui, cred în ideea că politica este arta posibilului și compromisului chiar și în momentul tesionat și tentant din punct de vedere gregar, în care zicala din Alice în Țara Minunilor ”Off with their heads!” devine proiect de țară.

PSD e cel mai puternic partid din România. Amintesc doar că nu votează extratereștii în România, ci românii. Cam vreo 30-35% care au opțiunea social democrată în suflet, în sânge, în simțire, în buget trebuie respectată. În caz contrar, mai există și varianta lui Horia Sima (doresc în mod auctorial să trimit cititorul la câteva surse istorice pentru plictiseala sa sau pentru umorul meu negru!). De ce nu are PNL vreo 30%?

Dacă I.C. Brătianu ar avea soarta lui Lazăr și s-ar trezi astăzi ar avea soarta ciobănașului moldovean din Miorița

În 2010 mă certam cu un consilier local de la București care îmi spunea că PNL nu este un partid de elite și să terminăm cu astfel de prostii. În opinia sa, PNL era un partid de mase. I-am replicat că nu se cuvine ca politician ales, liberal, să susțină o opțiune de catch all pentru partid în defavoarea uneia de electorat ereditar de sorginte liberală. A râs blasfemitor și prea autosuficient să nu înțeleg că viitorul liberal alcătuit de acești ipochimeni impostori ai virtuții politice este periclitat de prostie. Am spus atunci într-o ședință a liberalilor că avem nevoie de un electorat ereditar (profesii liberale de toate felurile, avocați, medici, oameni de afaceri la nivel mediu etc.) care să ne asigure un nucleu dur de liberali de aproximativ 20%, la care să se adauge alte variante de nutreț popular accidental al timpului cu care să ne menținem la 30 %. Apoi adăugăm partidele cu potențial de șantaj cu care să se guverneze eficient într-un orizont de predictibilitate și prudență politică. Acum avem un șef al liberalilor care este preocupat de scoaterea Mioriței de sub cupola fatalismului decât de soarta partidului. Deși s-a transformat într-un covor plăpând sub talpa dezinteresată a Goliatului de la Cotroceni e bine să se scoată singur la spălat sau măcar la pigulit de șcame. Îmi era drag Orban cu toată stima și simpatia tinereții, care pe măsura acelui elan mă îndeamnă astăzi să-i întorc expectorația cu care a decis ca Rareș Bogdan să fie șef de trib peste un cimitir dezolant. Dacă I.C. Brătianu ar avea soarta lui Lazăr și s-ar trezi astăzi ar avea soarta ciobănașului moldovean din Miorița. Poate așa înțelege domnul Orban ceva!

Liberalii nu mai au icoane din acest motiv: caută să-l pupe pe Rareș în niște moaște semifabricate ce încep să miroasă urât în rândul unui electorat liberal taciturn (sunt ceva mai isteți!) mult mai alert la medicoritatea amnezică a liderilor săi.

Liberalii sinucid orice proiect liberal pentru România și fac dovada mediocrității lor. De aici fărâmițarea unui electorat cu sensibillități liberale este inerentă. Până și Tăriceanu mai arde antrenant ceva din cenușa hulpavă a unor vremuri mărețe când liberalismul însemna ceva și atunci însemnând o eliberare de sub jugul unei epidemii roșiatice ce putea să producă sciatică spontană de la supunerea oarbă față de paradisul roșu. Acum liberalismul nu mai are nici măcar acest entuziasm vetust, apatic și susținut orbește de junii liberali sau poate sunt eu într-o perspectivă prea romantică de a judeca liberalismul în acest fel. Singura problemă reală este că mi se pare complet desuet să utilizez acest cuvânt, liberalism, într-un context în care el nu mai există. E doar folosit oximoronic de acei politicieni mediocri cu discursuri politice scrise la apelul bocancilor. PNL este deja un partid istoric care mereu a depins de un lider locomotivă – providențial spre deosebire de PSD care este un partid de structură. Dacă mâine dispare Dragnea el va avea același scor. PSD nu depinde de un lider, ci de structurile sale puternice și puternic încercate. Cei care spun să PSD se dezintegrează sunt în afara realității politice.

Orice proiect pentru România care susține un partid funcțional de 30 % și nu umflat cum a  fost PDL – (Partidul lui Traian Băsescu de care s-a depărțit cu o mânuță fragedă din considerente feseniste) este realul oponent al social democraților. Restul sunt povești ce vor crea pe termen mediu și lung inegalități românilor. Asta este!

Am un vis fetișat cu Rareș, Șora și Oprișan

Un alt aspect ar fi dimensiunea cvasigeopolitică a partidelor românești de pe scena politică actuală, de care evident nimeni nu ține seama căci noi vrem moarte, sânge și apoi să mergem spre mai bine.

Eu cred că se găsea un actor mai bun decât Rareș Bogdan la cârma acestui balast bicisnic care este PNL. Chiar nu se găsea niciun actor de vreo 40-50 de ani care să vină în sprijinul liberalilor în aceste momente grele din punt de vedere electoral. Măcar dacă voiau să-și dea foc la valiza în stil original o puteau pune pe Săftoiu sub sloganul – ”În Europa, cu inteligență și frumusețe” (cică există zvonul că Dragnea a făcut un sondaj intern și românii nu vor o femeie la Cotroceni – deci exista această ipoteză !). Măcar ar fi făcut o figură simpatică. Săftoiu totuși poate concura pentru un loc de actor la Teatrul Bulandra spre deosebire de provincialul Rareș Bogdan care la Cluj ar fi fost un actor care aducea mai mult tava pe scenă cu talent, devotament, pentru țară și patrie.

Pentru plăcerea mea intelectuală de tip fetiș îmi doresc o scenă în care Rareș Bogdan să aducă tava lui Mihai Șora care, flamboiant, să recite lucrarea sa de suflet din Mircea Eliade – Pe strada Mântuleasa- ce face referire la Ana Pauker, iar Marian Oprișan să privească.

Pentru a se înțelege toate subtilitățile recomandăm o lectură atentă și detașată fără prea mari implicații emoționale ce v-ar cauza un infarct și ar periclita astfel prezența la alegerile europarlamentare. Alte detalii despre fetișul meu aici.

Sursa foto: Facebook/Rareş Bogdan

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu