Numeroşi formatori de opinie din Franţa critică convocările tot mai dese ale jurnaliştilor incomozi de către serviciile secrete din cauza dezvăluirilor pe care le fac în dosare sensibile pentru partidul de guvernământ al preşedintelui Emmanuel Macron, precum cel al vânzărilor de armament către Arabia Saudită. Numărul jurnaliştilor interogaţi sau urmând să fie interogaţi de către Direcţiei generale de securitate internă (DGSI) în patru luni a ajuns la opt după ce o jurnalistă a emisiunii ”Quotidien”, de la canalul de televiziune TCM, a dezvăluit miercuri seara că a fost convocată în februarie la unul dintre sediile serviciului secret, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Era pe 15 februarie, la sediul DGSI din Levallois-Perret, deoarece lucrez în chestiuni privind vânzările de arme”, a explicat Valentine Oberti în ”Quotidien”. Ea a adăugat că inginerul de sunet şi jurnalista pentru imagini cu care lucra au fost de asemenea convocaţi, pe 11 şi 15 aprilie, şi a denunţat o procedură ”de intimidare” vizând identificarea surselor lor.

Cele două dosare sensibile din punct de vedere politic din cauza cărora jurnaliştii francezi de investigaţie au de suferit din partea puterii sunt cel privind importante vânzări de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), dintre care unele sunt folosite în războiul din Yemen, şi scandalul Benalla, după numele lui Alexandre Benalla, un colaborator al preşedintelui francez pus în cauză mai întâi pentru violenţe împotriva manifestanţilor antiguvernamentali, apoi pentru alte nereguli ce afectează preşedinţia din vara trecută.

Site-ul Disclose, care anchetează cazul Benalla, reclamă grave încălcări ale libertăţii de exprimare din partea puterii, anunţând miercuri ”o nouă tentativă a parchetului din Paris de a ocoli legea din 1881 privind libertatea presei şi protecţia surselor” dată fiind convocarea unuia dintre jurnaliştii implicaţi în anchetă pe 28 mai.

”Ca martor, jurnalistul nostru nu va putea fi asistat de către un avocat. El nu va mai putea invoca ‘dreptul la tăcere’. Dar, ca jurnalist, el va putea invoca secretul surselor”, precizează site-ul.

”Secretul privind apărarea nu ar trebui să fie opus dreptului la informare, indispensabil unei dezbateri publice demne de acest nume, nici să servească drept sabie a lui Damocles pentru a-i descuraja pe jurnalişti să facă anchete”, a reacţionat o asociaţie a circa treizeci de jurnalişti francezi (SDJ).

Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, a apărat ”ataşamentul guvernului faţă de libertatea presei”, dar a adăugat că ”nici un justiţiabil în Franţa nu este în afara legii”.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu