Cea mai clară victorie a euroscepticilor pe continentul european s-a petrecut în Italia, acolo unde partidul radical de dreapta Liga, condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini, a totalizat 34,33% din voturile exprimate de cetăţeni. Salvini şi Liga sunt astfel propulsaţi în fruntea mişcărilor eurosceptice din Europa, rol pe care de altfel liderul italian şi l-a asumat deschis, invocând sprijinul divinităţii în acest sens.

Inf. 707 - Salvini Cruce Italia

Liga a fost urmată la mare distanţă de Partidul Democrat (centru-stânga) al fostului premier Matteo Renzi, care a obţinut 22,7% din voturi şi de Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia de guvernare de la Roma, cu 17,1%, ceea ce semnifică o prăbuşire a acesteia faţă de parlamentarele din 2018, când obţinuse circa o treime din voturile electoratului.

Partidul lui Salvini a crescut de la 6,2% la europarlamentarele din 2014 şi de la 17,35% în parlamentarele din 2018, ceea ce îl face pe ministrul de interne italian să fie încrezător în misiunea de a uni partidele eurosceptice din Europa în jurul său şi de a contesta ordinea de pe continent.

Salvini vede această misiune ca fiind una divină. După ce în cadrul unui miting susţinut la Milano săptămâna trecută alături de alţi eurosceptici din întreaga UE declarase că încredinţează Fecioarei Maria „Italia, viaţa sa şi viaţa alegătorilor”, liderul italian a reluat această temă şi în conferinţa de presă susţinută după alegeri.

În faţa jurnaliştilor, Salvini a sărutat crucifixul şi a plusat:

„Nu am încredinţat inimii neprihănite a Fecioarei un vot sau succesul unui partid, ci viitorul şi destinul unui continent”, a spus preşedintele Partidului Liga.

Misiunea asumată de Salvini în stil trumpist de a recrea „o Europă a popoarelor, a tinerilor şi a naţiunilor” prin învingerea „extremiştilor de la Bruxelles” se va dovedi însă extrem de dificilă dată fiind diversitatea extremă a forţelor politice pe care liderul italian încearcă să le adune laolaltă în Parlamentul European.

Deşi unite prin discursul anti-imigranţionist şi anti-islamic, forţele politice care se opune Bruxelles-ului precum cele ale lui Matteo Salvini, Marine Le Pen, Viktor Orban sau Jarosław Kaczyński sunt despărţite de numeroase tematici precum cea a relaţiilor cu Rusia.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu