Liderii statelor membre UE se reunesc marţi la Bruxelles pentru a discuta despre împărţirea principalelor funcţii de la nivel înalt din Uniune. Marea bătălie se dă în jurul funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene, acolo unde popularii europeni şi Germania susţin principiul alegerii candidatului propus în alegerile europarlamentare de ei înşişi, în persoana lui Manfred Weber, în vreme ce liberalii şi preşedintele francez Emmanuel Macron resping vehement o asemenea variantă, arătând că sistemul Spitzenkandidaten nu poate fi urmat din cauza inexistenţei sale în tratatele europene şi a lipsei votului pe liste transnaţionale.

În noul Parlament European se configurează o largă majoritate compusă din populari, social-democraţi, liberali şi verzi, cu scopul de a îngrădi ascensiunea populiştilor eurosceptici, majoritate pe care actualul speaker al Parlamentului, Antonio Tajani, o vede ca fiind gata să respingă la vot propuneri ale Consiliului care nu ar ţine cont de votul popular. Tajani speră că membrii Consiliului vor lua în calcul faptul că PPE a obţinut cel mai mare număr de europarlamentari, circa 180, propunând în campanie drept viitor preşedinte al Comisiei pe germanul Manfred Weber.

Pe de altă parte, grupul liberal european din care fac parte lideri precum preşedintele francez Emmanuel Macron şi europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a arătat în repetate rânduri, inclusiv marţi, că nu susţine sistemul de vot bazat pe Spitzenkandidaten, dat fiind că europarlamentarele nu au prevăzut liste transnaţionale de candidaţi.

Mai mult, unii membrii ai Consiliului au luat poziţie fermă împotriva lui Weber: premierul portughez António Costa a spus răspicat că germanul nu trebuie să ajungă vreodată în fruntea Comisiei, datorită poziţiei pe care a avut-o faţă de Portugalia în timpul crizei financiare. Declaraţiile au fost făcute de Costa după ce acesta s-a consultat într-o videoconferinţă cu premierul spaniol Pedro Sanchez, cel olandez, Mark Rutte, şi cel belgian, Charles Michel.

Surse: The Guardian, Politico

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu