Popularii europeni şi-au făcut strategia în negocierea posturilor importante de la vârful Uniunii Europene, care are loc ca urmare a rezultatelor înregistrate în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai. Pentru a se asigura că germanul Manfred Weber, „capul de listă” cu care au candidat în alegeri, va fi numit preşedinte al Comisiei Europene, sunt gata să le propună preşedintelui francez Emmanuel Macron, un oponent al lui Weber, şi grupului liberal din Parlamentul European, funcţia de preşedinte al Consiliului European. Dacă Macron va continua să se opună, popularii vor miza pe o coaliţie exclusiv cu social-democraţii şi cu verzii şi nu le vor mai oferi nimic liberalilor lui Macron, cel mult preşedinţia Băncii Centrale Europene, relatează Politico, cu referire la surse din cadrul Partidului Popular European (PPE).

Alegerile pentru Parlamentul European au însemnat o creştere moderată a prezenţei euroscepticilor la Strasbourg, de aproximativ 200 de mandate din totalul de 751, şi o fărâmiţare politică semnificativă în rândul forţelor politice mainstream, în care PPE şi socialiştii şi democraţii (S&D), cu cei 179, respectiv 152 de europarlamentari pe care îi deţin, nu mai constituie o majoritate simplă de 376 de membri în forul reprezentativ european, aşa cum devenise deja o regulă.

În aceste condiţii, rolul liberalilor lui Guy Verhofstadt, la care s-a aliat frontul Renaissance al lui Macron şi Alianţa USR Plus din România, precum şi cel al Verzilor, a crescut foarte mult faţă de 2014. În alegeri, cele două formaţiuni au obţinut 109, respectiv 74 de mandate.

Popularii europeni speră la o alianţă cvadruplă a tuturor forţelor pro-europene, în care toţi ceilalţi parteneri mai mici să îl recunoască pe Weber drept preşedinte al Comisiei. Dacă liberalii europeni din ALDE şi preşedintele francez Emmanuel Macron se vor opune în continuare, atunci popularii sunt gata să îi lase pe dinafară şi să încheie alianţa doar cu social-democraţii şi cu verzii.

Lucrurile sunt însă mai complicate decât atât. Propunerea privind preşedintele Comisiei Europene este făcută de Consiliul European înainte de a fi transmisă către Parlament şi până acum, în mod informal, era nevoie deopotrivă de acceptul cancelarului german şi al preşedintului francez pentru ca un candidat să fie susţinut până la capăt de Consiliu. Numirea lui Weber în Consiliu fără acceptul preşedintelui francez ar reprezenta o premieră şi un adevărat cutremur la nivel european şi în special în Franţa unde formaţiunile eurosceptice ar beneficia din plin de o asemenea umilinţă pentru Macron.

Pe de altă parte, nici socialiştii şi democraţii europeni, pe care se bazează popularii europeni, nu par a fi prea încântaţi de Weber, premierul portughez Antonio Costa spunând săptămâna trecută că nu va accepta „sub nicio condiţie” candidatura germanului, din cauza sprijinului pe care acesta l-a acordat şi îl acordă în continuare politicilor economice de austeritate. Macron a început deja să îi curteze în speranţa de a reuşi el însuşi să izoleze PPE-ul, exact aşa cum PPE-ul doreşte să îl izoleze pe el.

Şi Verzii sunt în expectativă, dată fiind situaţia neclară rezultată din alegeri.

Mai mult, cancelarul german Angela Merkel, liderul de care se leagă multe dintre speranţele PPE pentru a înclina în Consiliu balanţa în favoarea lui Weber, ar putea să îşi piardă funcţia în fruntea guvernului german, după ce s-a retras deja din fruntea creştin-democraţilor germani. Acest scenariu sumbru pentru populari este posibil dacă viitorul lider al partidului de coaliţie SPD va decide ieşirea de la guvernare, aşa cum solicită mulţi membri social-democraţi germani.

Deocamdată cele patru grupuri parlamentare din mainstream-ul european îşi aleg liderii din Parlament. PPE l-a ales deja miercuri cu o largă majoritate pe Weber, în semn de susţinere pentru candidatura sa pentru funcţia de preşedinte al Comisiei.

„Suntem uniţi. Avem un plan bun. Suntem gata de negocieri. Suntem gata de compromis. Şi aceasta este oferta noastră”, a declarat Weber în conferinţa de presă de după alegerea sa ca şef al grupului parlamentar al popularilor.

Sursa foto: euinside.eu

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu