Noul guvern grec condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis a anunţat începerea punerii în aplicare a unui plan de măsuri de urgenţă pentru gestionarea imigranţilor sosiţi în număr tot mai mare din Turcia în luna august.  Circa jumătate dintre cei 56000 de imigranţi care au intrat în Europa până acum în acest an au făcut-o prin insulele greceşti din estul Mării Egee, ceea ce determină cabinetul elen să se pregătească pentru un posibil nou val de refugiaţi similar celui din 2015.

Printre măsurile anunţate de executivul de la Atena se numără creşterea efectivelor forţelor de ordine dislocate la graniţa cu Turcia, eficientizarea mecanismului de deportare a imigranţilor, eliminarea dreptului imigranţilor de a contesta ordinul de deportare în faţa unei instanţe greceşti de judecată.

Pentru a opri criticile organizaţiilor neguvernamentale care recepţionează unele dintre aceste măsuri drept excesive şi încălcând drepturile omului, guvernul elen a anunţat că va lua măsuri şi pentru decongestionarea taberelor de refugiaţi din Lesbos şi Samos. Atena intenţionează să transfere o mare parte a refugiaţilor din insule în centre situate pe continent. De asemenea, circa 100 de minori lipsiţi de înoţitor vor fi transferaţi în alte ţări europene, acolo unde vor fi reuniţi cu membri ai familiilor lor.

Sursa: The Guardian, Kathimerini

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu