Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) investește 363,3 milioane de euro pentru construirea podului peste Dunăre dintre Brăila şi Măcin, proiect a cărui valoare totală se ridică la circa 500 de milioane de euro.

Podul de 1,91 km va fi al treilea ca lungime din Europa şi cea mai înaltă construcție făcută vreodată în România: 65 de metri sub pământ și aproape 200 de metri deasupra solului. El va fi şi ultimul pod de peste Dunăre înainte de vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Proiectul implică, de asemenea, construirea unor drumuri de legătură pentru a îmbunătăți conexiunile de transport dinspre Marea Neagră înspre nord-estul României. El face parte din rețeaua transeuropeană de transport, va îmbunătăți legătura dintre nordul țării, orașul Tulcea, Delta Dunării și portul Constanța din sud. În prezent, conexiunea se poate face numai prin podul Giurgeni-Vadul Oii (aflat la 88 km la sud de Brăila) sau cu feribotul de la Brăila și Galați. De obicei, traversarea cu feribotul este închisă iarna și primăvara, din cauza înghețului, a ceții sau a furtunilor. Noul pod va oferi o alternativă mai rapidă, durata traseului scăzând cu aproximativ 50 de minute. Proiectul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2023.

„Acest proiect finanțat de UE va îmbunătăți în mod clar calitatea vieții în regiune, prin trasee rutiere mai scurte și mai sigure. Prin conexiuni mai simple către Moldova și către Ucraina, proiectul de coeziune va contribui și la intensificarea relațiilor UE cu vecinii săi”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea și politica regională.

Finanţarea europeană a proiectului de infrastructură a făcut obiectul unor neînţelegeri între Comisie şi Guvernul României generate de faptul că partea română nu a reuşit să convingă de la bun început oficialii europeni asupra necesităţii podului, date fiind valorile de trafic reduse.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu