Membrii partidului populist 5 Stele din Italia au decis marţi prin vot electronic să intre la guvernare împreună cu Partidul Democrat (PD), de centru stânga. În urma acestei decizii, Liga, partidul dreptei radicale condus de Matteo Salvini, este obligat să rămână în opoziţie, după ce provocase o criză guvernamentală prin susţinerea unui vot de neîncredere împotriva guvernului Conte, din care făcea parte.

79% dintre cei 80000 de votanţi ai Partidului 5 Stele au votat pentru ca formaţiunea din care fac parte, prima clasată cu 33% din voturi la alegerile parlamentare din martie 2018, să colaboreze în cadrul unui guvern condus de fostul prim-ministru independent Giuseppe Conte, cu PD, al doilea partid în preferinţele alegătorilor la acelaşi scrutin, cu 19% din totalul opţiunilor exprimate.

Deşi teoretic mişcarea este una surprinzătoare, dat fiind că ascensiunea noii Mişcări 5 Stele se datorează tocmai poziţiei sale împotriva partidelor tradiţionale, precum PD, ea este explicabilă prin lipsa opţiunilor după ce foştii parteneri de guvernare din Liga lui Matteo Salvini au provocat şi susţinut un vot de neîncredere în Parlament împotriva propriului guvern.

Salvini, al cărui partid obţinuse doar 17% la alegerile naţionale din 2018, spera să provoace alegeri anticipate după ce la scrutinul europarlamentar din mai anul curent Liga îi surclasase pe toţi ceilalţi competitori, obţinând 33% din voturi.

Înţelegerea dintre 5 stele şi PD pune capăt însă pentru moment ambiţiilor lui Salvini de a controla guvernul Italiei, dar prezintă riscul ca, în cazul în care noua guvernare va dezamăgi, să îl readucă pe liderul extremei dreapta la putere dintr-o poziţie şi mai consolidată decât cea obţinută la europarlamentare.

De altfel, într-o serie de tweet-uri citate de Politico, Salvini a atras deja atenţia alegătorilor că noua coaliţie guvernată, animată exclusiv de „ură pentru Liga”, „va redeschide porturile şi frontierele” închise de el ca ministru de interne pentru imigranţii din Africa, motiv pentru care nu va rămâne pentru multă vreme în fruntea ţării.

Într-adevăr, este de aşteptat ca noua coaliţie să adopte o poziţie mult mai flexibilă la nivel european în privinţa problemei migraţiei. În general, analiştii din Italia consideră că alianţa dintre 5 Stele şi PD urmează să prezinte poziţii mai degrabă pro-europene decât eurosceptice, în pofida profilului iniţial al celor de la 5 Stele de contestatari ai establishment-ului european.

Sursa foto: Facebook/Matteo Salvini

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu