România are de vineri un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european: cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

Cârnații de Pleșcoi au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, și uneori și de capră, și sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut alături de alte peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Cârnații se alătură celorlalte 5 produse alimentare românești protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni. Pentru mai multe informații, puteți consulta pagina privind eticheta de calitate.

Pentru a celebra această specialitate, în România, se organizează, începând cu anul 2008, festivalul ,,Cârnaţilor de Pleşcoi”. Ediția a XII-a a acestui eveniment se desfășoară anul acesta în perioada 5 – 6 octombrie, în localitatea Berca, Buzău.  

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Sursa foto: Facebook/Carnati Plescoi

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu