Urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din Siria, există o probabilitate foarte ridicată ca Turcia să atace în cursul acestei săptămâni zonele controlate de miliţiile kurde din nordul şi nord-estul ţării, relatează presa internaţională.

Decizia Turciei de a-i ataca pe kurzii din Siria, pe care îi consideră drept terorişti, a fost anunţată miercuri într-un editorial publicat în Washington Post de Fahrettin Altun, director pentru comunicare al statului turc.

Informaţii neverificate de pe teren, vehiculate de postul american de televiziune Fox News, agenţia iraniană de ştiri Fars News şi site-ul rusesc Sputnik, precizează că loviturile aeriene au început deja împotriva poziţiilor kurde, în vreme ce şi la sol unele trupe turceşti şi unele miliţii arabe siriene loiale Turciei au pătruns pe teritoriul controlat de kurzi în nordul Siriei.

Autorităţile semiautonome kurde au decretat mobilizarea generală a populaţiei pentru trei zile, pentru a face faţă eventualului atac turc.

În acelaşi timp, Iranul a anunţat începerea unui exerciţiu militar de anvergură al graniţa sa nord-estică, apropiată de zona posibilei confruntări dintre Turcia şi kurzi.

Decizia intempestivă comunicată printr-un mesaj pe Twitter a preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele americane dislocate în Siria a fost  interpretată de numeroşi comentatori de la nivel mondial drept o trădare a aliaţilor kurzi din regiune, care au avut un rol extrem de important în înfrângerea grupării teroriste ISIS/DAESH. Criticată atât de democraţi, cât şi de republicani în SUA, hotărârea lui Trump, asupra căreia a revenit doar parţial ulterior, a fost de asemenea catalogată drept „iresponsabilă” de către ministrul rus al apărării Serghei Shoigu.

Experţii occidentali în securitate consideră că, pe lângă numeroasele victime umane pe care urmează să le producă o intervenţie turcă împotriva kurzilor din Siria, un asemenea eveniment ar conduce şi la renaşterea ameninţătii reprezentate de ISIS, la consolidarea poziţiilor ruseşti şi iraniene în Orientul Mijlociu şi la decredibilizarea pe scară largă a SUA şi a Occidentului, în general, în regiune.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu