Partidul conservator-naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Polonia, obţinând 44,6% din sufragii, după numărarea voturilor din 91% dintre circumscripţii, a anunţat luni Comisia electorală centrală poloneză, citată de Agerpres.

PiS, aflat la guvernare la Varşovia cu o platformă de dreapta, pe alocuri eurosceptică, a devansat detaşat principala formaţiune de opoziţie, Coaliţia Civică, ce include partidul Platforma Civică (PO), care a obţinut circa 26,7% din voturi, precum şi alianţa partidelor de stânga Lewica, care a strâns 12,3% din voturi. În Parlament mai intră alianţa formată din Partidul Ţărănesc Polonez (PSL) şi Kukiz’15, cu 8,6% din voturi, şi blocul de extremă dreapta Konfederacja, cu 6,8% din voturi.

PiS va avea o majoritate absolută de circa 240 de voturi în Sejm, camera inferioară a Parlamentului polonez care numără 460 de deputaţi, cu putere decizională în cele mai multe domenii de interes. Lege şi Justiţie va avea astfel o forţă parlamentară similară celei din legislatura 2015-2019, deşi este posibil ca în mai puţin semnificativa cameră superioară a Parlamentului, pentru care opoziţia şi-a unit forţele în unele circumscripţii electorale, să piardă majoritatea.

Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ şi conducătorul de facto al ţării, a adoptat o atitudine moderată după anunţarea primelor exit-poll-uri. El a arătat că „există un front uriaş” împotriva PiS şi că deşi partidul „a primit mult, merita încă şi mai mult”.

Pe de altă parte, Grzegorz Schetyna, preşedintele Coaliţiei Civice, a acuzat puterea că alegerile nu au fost corecte şi a promis că formaţiunea sa îşi va lua revanşa la alegerile prezidenţiale programate în 2020, relatează Politico.

Prezenţa la vot a fost de 61,1%, un adevărat record care dovedeşte încă o dată polarizarea populaţiei poloneze în raport cu acţiunile politice controversare ale PiS din ultimii patru ani.

Sursa foto: Facebook/Prawo i Sprawiedliwość

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu