Brexit-ul este în purgatoriu/ Una rece şi una caldă pentru Boris Johnson din partea Camerei Comunelor
Camera Comunelor a votat marţi seara în favoarea acordului privind Brexit-ul negociat de guvernul britanic condus de Boris Johnson cu Uniunea Europeană, dar a respins calendarul propus de prim-ministru pentru legislaţia necesară ieşirii Marii Britanii din UE până la 31 octombrie.
Chiar dacă Johnson a triumfat în privinţa acordului pentru Brexit, acolo unde Theresa May a eşuat, obţinând un vot confortabil de 329 pentru şi 299 împotrivă, satisfacţia premierului britanic a fost una de scurtă durată.
Majoritatea parlamentarilor laburişti din opoziţie şi totalitatea aliaţilor din Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care susţinuseră acordul privind Brexit-ul, au votat împotriva calendarului de trei zile pe care îl propunea Johnson şi care permitea divorţul de UE până la 31 octombrie, aşa cum promisese prim-ministrul conservator electoratului. 322 de parlamentari britanici au fost de părere că cele trei zile propuse de guvern sunt insuficiente pentru a examina în amănunt acordul de 115 pagini dintre Londra şi Bruxelles, faţă de numai 308 care susţineau dorinţa lui Johnson de a finaliza Brexit-ul până la 31 octombrie.
Guvernul britanic este nevoit de lege să ceară o prelungire a perioadei până la care se poate realiza Brexit-ul. Chiar dacă Franţa se dovedeşte profund nemulţumită, toate indiciile sunt în favoarea unui scenariu în care Consiliul European va aproba cererea britanică, văzută ca o solicitare determinată de factori de natură tehnică. Cel mai probabil termen limită care va fi aprobat de UE va fi 31 ianuarie 2020.
Boris Johnson va avea astfel suficient timp să provoace dizolvarea actualului Parlament şi alegeri anticipate în luna decembrie, pentru a obţine un legislativ mai înţelegător faţă de viziunea sa privind Brexit-ul. Acest scenariu care se pare că beneficiază de preferinţa lui Johnson este totuşi unul riscant pentru premierul britanic: pentru dizolvarea Parlamentului va trebui să fie susţinut din nou măcar de o parte a adversarilor laburişti, iar rezultatul alegerilor anticipate i-ar putea aduce o nouă Cameră a Comunelor încă şi mai puţin favorabilă decât cea din prezent.
Deocamdată, situaţia pare a fi descrisă cel mai bine de preşedintele Comunelor, Jacob Rees-Mogg, care a spus că se întreabă dacă nu cumva „legislaţia [pentru Brexit – n.r.] nu se află nici în raiul de a fi trecută, nici în iadul de a fi respinsă, ci în purgatoriu, acolo unde suferă chinurile tuturor acelora din purgatoriu”.
Surse: Politico, The Guardian, The Telegraph
Sursa foto: Facebook/Boris Johnson
fără comentarii
Fii primul care comentează