Donatella Tesei, de la partidul de extremă dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, a obţinut 57,5% din voturile exprimate duminică pentru alegerea guvernatorului din Umbria, o regiune muntoasă cu 700000 de votanţi din centrul Italiei care fusese condusă de la al Doilea Război Mondial până în prezent exclusiv de formaţiuni de stânga, centru stânga şi extremă stânga.

Victoria lui Tesei, care a fost susţinută de o coaliţie în care pe lângă Liga au intrat şi Fratelli d’Italia şi Forza Italia, formaţiuni de extremă dreapta şi de dreapta conduse de Giorgia Meloni, este privită drept o răzbunare a lui Matteo Salvini pe Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat, care au reuşit să îl scoată din guvern în urmă cu două luni.

Candidatul susţinut de cele două partide aflate acum împreună la guvernare a obţinut doar 37% din voturi, un rezultat dezastruos într-o regiune în care muncitorii din oraşe precum Terni, Spoleto, Orvieto sau Perugia, asigurau de obicei majorităţi confortabile pentru partidele de stânga.

Guvernul condus de Giuseppe Conte a încercat să transmită mesajul că alegerile locale din Umbria nu au relevanţă naţională, dar Salvini nu a întârziat să declare pentru reporteri că Liga „a scris istorie” duminică, ţintind către o revenire şi la nivelul întregii Italii.

Următorul test pentru actualul guvern 5 Stele-PD urmează să fie dat la alegerile locale din regiunea Emilia-Romagna, în care se află oraşul Bologna, un alt renumit bastion al stângii.

O înfrângere la fel de drastică şi în această regiune ar însemna că scoaterea de la guvernare a lui Salvini şi a Ligii în vara anului 2019 nu a fost decât un accident până la revenirea acestuia la putere în condiţii cu mult mai favorabile pentru ei.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu