O operaţiune sprijinită de Europol şi Eurojust, în care au fost implicaţi mai mult de 350 de poliţişti, a condus la destructurarea unui grup de crimă organizată implicat în traficarea pe scară largă a artefactelor arheologice descoperite în sudul Italiei. Au fost efectuate 23 de arestări şi 80 de percheziţii şi au fost recuperate peste 10000 de artefacte.

Inf. 750 - arheologie politie carabinieri italia

Gruparea criminală, condusă de doi italieni din Calabria, avea ramificaţii în Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Serbia şi era deosebit de bine organizată. A fost nevoie de colaborarea carabinierilor italieni din structurile specializate de protejare a patrimoniului cultural cu structuri similare din celelalte ţări europene, sub egida Europol şi cu sprijinul Eurojust, în cadrul operaţiunii denumite generic „Aheii”, pentru ca reţeaua să fie destructurată şi membrii ei să fie trimişi în faţa justiţiei.

Bunurile arheologice erau excavate ilegal în situri arheologice din sudul Italiei şi trimise spre valorificare la Dijon, München, Londra şi Vârşeţ. Dat fiind numărul imens de artefacte traficate de-a lungul mai multor ani, se apreciază că daunele produse patrimoniului cultural italian sunt deosebit de grave.

Sursa: Europol

Sursa foto: Carabinieri – Tutela Patrimonio Culturale

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu